Jól szerepeltek a magyarok az idei Asso EB-n október 2 és 5 között, a németországi Chiemseen. 4 ország 22 csapata vett részt az hajóosztály legrangosabb nemzetközi versenyén.

Az Erste csapat Detre Szabolcs kormányzásával elsö helyen, a BMW pedig Vadnai Tamás vezetésével a harmadik helyen végzett.  Az időjárás nem volt könyöreletes a versenyzőkkel, az első nap 8 fokos csúcshőmérséklet és 4-5B erőségű szél  mellett folyamatos esőben került megrendezésre a három futam. A második nap 6 fokban és 3-4B szélben rendezték meg a 4 futamot és ráadásként még egy szolid jégeső is elkapta a kikötő felé tartó hajókat. Egyszóval nem a legideálisabb körülmények között zajlott le az első két nap, de becsületére legyen mondva mindenkinek, senki nem adta fel a versenyt, pedig több csapatban női versenyzők is helyet kaptak.

Az utolsó napon Fortuna kegyeibe fogadta a résztvevőket és verőfényes napsütésben végre 15-16 fokban kellemes 2B szél fújdogált, ami cserébe viszont 30 fokokat forgott. Ráadásul a versenyrendezőség a kikötő elötti 300 méteres sávban tűzte ki a pályát, ami meglepő fordulatokat eredményezett.  A magyar érmesek mellett második helyen végzett a bajor herceg hajója a nagymúltú Plattner kormányzásával. A svájciak legjobbja 4.helyen végzett, míg a legjobb olasz egység 6. lett.

Összeségében egy jó hangulatú (a herceg ismét elhozta sőrcsapját) és jól megrendezett verseny volt az idei Asso EB. Jövőre a magyar osztályszövetség jogosult a rendezésre. Felmerült egy horvátországi helyszín is, az osztály további népszerűsítése érdekében.


Vadnai Tamás