Helsinkiben. Harmadik beszámoló.

A mai nap is, mint minden eddigi kicsit mást ígért. Kíváncsian vártuk a tengeren fújó szelet, lesz e tévedése a Windgurunak, aki az Eb. végéig 2-3 Bft. szelet ígér, kivéve a szerdát, amikor egy front 3-4 es Bft. –ot hoz?

Ma nem tévedett, délről fújt egy 2-es szél, növekvő hullámok, langy meleg. 15.00 kor próbafutam. Előtte nem érdemes kimenni a gyenge épülő szélben, mert csak fáradnánk és lötyögnénk. Inkább összegyűltünk és lefordítottuk ( Vitya, mint főmunkatárs) a kiírás minden pontját, mindenki beleírta a fontos részeket a papírjába. Fény derült sok érdekes részre, mint ahogy az ILCA rajt az nem is olyan egyszerű ( a Laser kontinensviadalokon a rajtok egy percében ha kint vagy, automatikusan ki vagy zárva, nincs egyperces szabály, azaz végek kerülése.). Bóják színe, külső, belső körök jelzései, rajtvonal, befutó vonal külleme, rajtsorrend, futamok számai, hozzá, hogy mikor vannak kiesők, milyen kategóriák lesznek díjazva, kinek hány ellenfele van születése szerint.


A rajt előtt 2 órával edzői megbeszélés, ahol egyelőre csak triviális dolgokról volt szó ( ne menj az óriáskomp alá, viselj mentőmellényt, motorossal ne zavard a rajtot, az irodán kérdezz bátran, stb)

A munka befejeztével egy rövid evés, öltözés, majd indulás ki a vízre. A kifele tartó út kerek egy óra volt, negyedszelezve, Bft. 2-3 as szélben.


Egy pálya lesz csak, azon verseng majd a 3 csoport, az egy lány és a két fiú. Mindiga lányok mennek elsőnek, majd a sárga, később a kék fiú csoportok. Tizenkét futamból négy futam után érvényes az Eb, 10 a maximum selejtező futamok száma, kettő az arany-ezüstben a végső helyosztó. Ugyanakkor lehet több is a helyosztók száma, ha 13.-ig 10-nél kevesebb futam pörög le. Tíz, vagy annál több megrendezett futam esetén 2 futam kiejthető.

Hogy miért írtam le ezt a sok mindent, annak is aki csak úgy szörfözik a neten?-hogy lássa Õ is, hogy a gyerekek Nagy versenyei nem is olyan egyszerűek, komoly figyelmet kér.


A próbafutamra visszakanyarodva, kiértünk, összemértünk, jöhet a rajt. Mindenki a vonalon kívül, már 3 percnél a fél mezőny kint. A rendezők kicsit furcsállták, de tették a dolgukat, időben mindent elvégeztek, a korai rajtot általánossal vissza, majd ebből még egyet, majd a harmadik lány rajtot hagyták úgy ahogy volt, útjára engedték, a fiúknál már rutinból hagyták a korai rajtot elmenni, végül is nem megy vérre…még!

A futamon a jobb oldal dominált, mégha 30 percenként kapott kis esélyt a bal is. A próbafutamok általában egy körig érdekesek, mivel ott a derékhad kiáll és irány haza. Az információk egy kör után maximálisak, fáradás nem kell, hajó sérülés sem, pihenés jöhet.


A mieink zömében remekül mentek, Fanni 2. körül, Zsófi 25, Viki 30 körül ért körbe, persze sokan egy vonalba, így nehéz megmondani. Fiúknál Peti 5 körül-, Matyi 20 körül-, Vitya 35 körül ért körbe. Petit az izraeli jury megfütyülte a kreuz bójánál, amire Peti próbafutam révén nem reagált, mondván hagy ne próbáljam megcsinálni kedves ügybuzgó jury. De a nagyobb erő még egy füttyel jelezte, próbáld meg magyar fiú a 720 fokos pörgést, csak hasznod lehet belőle. Peti megpörgette magát és így volt 5. Amennyiben nem teszi ( -k vele), úgy lehet, hogy vezet. „Sebaj”.

Jó volt a próbafutam, a rajtvonal lehetne hosszabb,de a sebességek jól alakultak, a manőverek nem akadtak, a helyismeret kialakult, ellenfelek megmutatkoztak.


A parton 18.00 kor elkezdődött a megnyitó, amit rövidre szabtak, mindössze 18 perces volt. Rövid beszédek, morajló érkezők mindenhonnan, majd gyerekek felhúzásával a nemzeti zászlók, mind a 30-an versenyt kúsztak a rudakra. A sátorban egy tolongós állófogadás zárta a ceremóniát.


Holnap élesben kezdetét veszi a verseny, melynek első rajtja remélem fegyelmezettebb lesz.

Szülőnek üzenjük, hogy minden rendben, van honvágy, de előbb versenyzünk egyet. Üdv, mindenkinek,  Zsófi, Viki, Fanni, Matyi, Peti, Vitya,  Timu