avagy: Milyen is egy mocó?

A Mikulás fa-szán helyett műanyag-hajóval érkezett idén. Mert milyen is egy MOCÓ? Egy biztos, Mikuláskor nem maradhat ajándék nélkül. De nem ám!

Van egy MOCÓnk Balatonfüreden, és mint a dolgok rendes rendje megkívánja, hozzá is eljött a Mikulás. Spontán szerveződő népi kezdeményezés következtében…

Valahogy a sors úgy hozta, hogy a darus szabadságon volt, így december 5.-én vízen volt még hajónk, és előző este forraltbor-túrát tartottunk a füredi éjszakában. Amikor a borozók mellett még a zárás előtti utolsó pillanatban Péter bátyánk erős alkut követően vásárolt egy sapkát a fagyos éjszaka átvészeléséhez. December 4. én, késő este, 250 Forintért. Valahol a kereskedő is érezte, ez a sapka pár nap múlva kimegy a divatból.

A forralt borok pedig ötletgazdag hangulatot teremtettek az est további részében, így a másnapi vitorlázás programja kialakult: Az expedíció kiköt a Karolina cukrászda előtt, a Mikulás megajándékozza a MOCÓ szobrot, és a krampuszostól bemegy kávára-sütire.

Az expedíció profi Mikuláshoz illendő módon, katonás rendben lezajlott. Piros vitorláskabátban, mentőmellényekkel bucira tömött zsákkal, hófehér szakállal, sapka, végén bojt, és azon csengő. Még a sétányon korzózó szombat délutáni úri közönség sem tért ki nagyon a hitéből, igaz nem is énekeltünk semmiféle autentikus ide illő dalt, a tervekkel ellentétben, senki nem vállalta be az ördögi trillák szólamában való részvételt. A probléma csak az, hogy a Mocó rákapott a Mikulásra, kénytelenek leszünk a szeszgőzben teremtett hagyományt jövőre is folytatni.

Talán emlékszünk az itt megjelent pályázatára „Milyen egy mocó?” címmel. Ez alapján készült a Mocó szobor. De milyen is egy mocó leginkább? Leginkább is olyan, hogy jön hozzá a Mikulás?

Ez egy jó hagyománnyá is válhat, és nagyban hosszabbítja a balatoni szezont.

Jövőre veletek ugyanott?   Például Mikulás előtti utolsó szombat?

A rendezvény neve: „A Mikulás fa-szán helyett hajóval érkezik.”

???

u.i.: Intézni kellene egy szélesebb talapzatot a MOCÓ-nak, nagyon soványan fértek csak el az ajándékok…