Ránézve a születési dátumára eléggé elszörnyedtem. Azután rájöttem, hogy biztosan ez csak nekem a Közép-Európában közel sem vizi nemzetnek nevezhető nép fiának szörnyű. Gondolom Ausztráliából van még pár 16 éves aki erre vágyik.

Jessica Watson azt a cél tüzte ki maga elé, hogy ő legyen a legfiatalabb, aki egyedül, megállás és segítség nélkül megkerüli a Földet. Az 1993. május 18-án született hölgyet Kay Cottee az első szóló non stop Földkerülő nő és Jesse Martin a legfiatalabb aki ezt megtette inspirálta. Jessica Jesse Martin rekordját szeretné túlszárnyalni, aki 18 évesen ért körbe Lionheart nevű hajójával. (A Spectrumon pár éve futott róla egy film is)



A hajó


Jessica hajója nem egy rohanógép. Nem arra tervezték, hogy minél gyorsabban, hanem, hogy minél biztonságosabban körbevigye Jessicát a Föld körül.


Az S&S 34-es tipusú hajót a Sparkman & Stephens tervezte és legnagyobb előnye a könnyű kezelhetőség. A hajó már bizonyított ilyen és ehhez hasonló utazások alatt. Ausztráliában több száz van belőle és nem túl nagy mérete ellenére (10,23m) sikeres résztvevője a Sydney-Hobart versenyeknek. Tehát ideális hajó Jessica terveihez. Jessica természetesen “gyönyörű” rózsaszínre festette és a nevét is eszerint választotta

Ella’s Pink Lady

-nek.



Az út

Jessica a tradicionális utat választotta, amit az Ausztráliából induló Földkerülők szoktak. Vagyis Sydney-ből kelet felé indulva, a Horn-fokon keresztül a Jóreménység fokán át ismét nyugat felöl Ausztrália. Persze Új-Zéland után egy kis kitérőt tett és keresztezte az Egyenlítőt, majd dél felé Chile partjai mentén éri el a Horn-fokot.

Jessica október 19-én indult Sydney-ből. November 20-án érte el az Egyenlítőt délről majd 24-én északról is keresztezte és Dél-Amerika csücske felé tartva január 13-án  ausztrál idő szerint este 8:40-kor kerülte meg a Horn-fokot. 88 nap után  9800 levitorlázott tengeri mérföld után tette mindezt 40 csomós szélben. Most itt tart. Következik a Jóreménység foka.