Vinci Hoesch nyerte a versenyt, Gömbös Lóránt a magyar bajnok

Balatonkenese, 2010. június 6. – Szombaton befejeződött az Erste Private Banking által támogatott országos dragon bajnokság. A gyenge, 4-6 csomós szélben egy közel két órás futamon dőlt el a győzelem és a magyar bajnoki cím sorsa. A nemzetközi versenyt – immár harmadszor, 2008 és 2009 után ismét – a német Vincent Hoesch, Peter Liebner és Thomas Mayer nyerte, akik kiváló vitorlázással az utolsó futamon elsők lettek. A magyar bajnoki címet Gömbös Lóránt, Detre Szabolcs és Takács Viktor szerezték meg „Jampec” nevű hajójukkal.

A 10.30-ra kiírt rajtra – rövid halasztás után – 6-7 csomós nyugat-északnyugati szélben került sor, amely lassan 4 csomóig gyengült. Így végül Gert Schmiedleitner versenyvezető úgy döntött, hogy a második hátszél végén pályát rövidítve befuttatja a mezőnyt. „Vinci” a hátszélben ügyesen megtalált egy szélcsíkot, így megkerülte az előtte vitorlázó francia-német csapat hajóját, és – tőle szokatlan módon – megnyerve a gyenge szeles futamot, megszerezte bajnoki címet. A korábban vezető Anatolij Mihajlin vezette orosz csapat csak 7. lett, így végül az ezüstéremmel kellett vigasztalódnia. Harmadik helyen az első napon remeklő Dirk Oldenburggal és Ulli Liborral felálló német egység végzett.

A legjobb magyar hajó, Gömbös Lóránd „Jampece” a nemzetközi értékelésben a 9. helyen végzett.  Ezzel ők nyerték a magyar bajnoki címet. Ezüstérmes lett (nemzetközi értékelésben 12.) a Kelemen Tamás, Nedbál Noel, Nedbál Zsombor egység, a harmadik helyen pedig Lukáts Ákos, Horgos Tamás és Beliczay Márton végeztek. A legjobb magyar klasszikus dragon (1972 előtt, fából épült hajó) a Yorikke lett, amelynek legénysége Kerti Géza, Kismarty-Lechner Balázs és Fekete Máté volt.

Az Európa-bajnokság felvezető versenye összességében remekül sikerült. A Balaton minden arcát megmutatta, az esősől a napsütésig, a gyenge széltől a 30 csomós északiig. A 39 fős mezőny jelentős része vasárnaptól az EB-n folytatja, ahol összességében mintegy hatvan hajó száll vízre az Európa-bajnoki címért.

Vasárnap 14.00 órakor kezdődik a próbafutam, 18.00 órakor hivatalos megnyitó. Az első futam  hétfőn 11.00 órakor kezdődik.




VÉGEREDMÉNY