Tegnap a Nagyhajós Bajnokság második fordulóján jártam és komolyan szembesülnöm kellett azzal, hogy ráférne valami vérfrissítés az OB körüli versenyrendszerre.

Nem tudnám megmondani pontosan mi hiányzik, de az biztos, hogy lassan viszonylag kevés embert érdekel az OB ebben a formában. Ez alól kivétel az a néhány osztály, ami hagyományosan aktív. Ilyen az Asso99, 8mOD, Sudár Regatta.

A yardstick osztályok és a 33-as egyértelműen változtatásra szorul. Idén a bajnokságon kivált a 33-as osztályból az X35 flotta és megrendezték első flottabajnokságukat hat hajó részvételével. Így maradt összesen négy 33-as aki részt vesz az OB-n.

Természetesen az éppen csak összeverbuválódott osztályok maguknak kellene életképessé varázsolni magukat. Ez alól kivétel talán a Yardstick, amely talán a legjobban igényli magának a versenyrendszernek a változtatását. A legtetszetősebb megoldásnak tűnik a szemembe, ha a jelenlegi pályarendszerből inkább egy túrabajnokság indulna. Két féle elképzelés forog a fejembe.

Az egyik, hogy az osztályok a Balaton körül kikötőről kikötőre költözködve adott szakaszokat vitorláznának. Talán ez lenne a legizgalmasabb. Tekintve, hogy a jelenlegi népszerütlen versenyrendszerben a három yardstick osztály így is 30 körüli hajószámmal rendelkezik, nem biztos, hogy megvalósítható ennyi vagy több hajó bezsúfolása minden nap más és más kikötőkbe.

A talán jobban megvalósítható megoldás az azonos bázisból (kézenfekvően Füred) indított napi túrafutamok rendszere, mely a keleti medencében nap mint nap más-más széliránytól független pályával indított megmérettetés.

Azt hiszem, hogy sokak nem tudnak a jóval nagyobb tudást igénylő pályaversenyzéssel mit kezdeni és ezért maradnak távol a versenyzéstől.  Lehet, hogy számukra egy ilyen megoldás népszerübbé tenné az OB-t.

A másik, számomra viszonylag kézenfekvőnek tűnő, de eddig nem vagy ritkán megvalósított elképzelés a rajt időpontjának rugalmas mozgatása. Ebbe számomra az is belefér, hogy akár reggel nyolckor is lehessen rajt vagy akár este hétkor is. Ezt semmilyen szabály nem tiltja és csak a bevett gyakorlat miatt nem egyértelmű sokak számára.

Így hirtelen ennyi jutott eszembe egy népszerübb bajnokság rendezése kapcsán. Vélemények?