A folkeboot története 1939-ben kezdődött amikor a Skandináv Versenyjacht Szövetség Helsinkiben ülésezett. Ekkor született a döntés, hogy pályázatot hirdetnek egy olyan hajótípus terveinek elkészítésére, mely biztonságos, versenyzésre és túrázásra egyaránt alkalmas, ráadásul házilag viszonylag egyszerűen és olcsón megépíthető.



Így jött létre a mai napig töretlen népszerűségnek örvendő és kiváló vitorlázó tulajdonságú hajó, melynek első példánya 1942-ben készült el.

Talán kevesen tudják, hogy Bujtor István is egy folkeboot-on, a Tamangón pihente ki a versenyzés fáradalmait miután elengedte a Rabonbán kormányát. Az sem mindenki számára ismert tény, hogy hozzávetőleg 20 darabot Balatonfüreden is gyártottak exportra, de ez a vállalkozás sem volt zökkenőmentes. Kis híján per lett belőle, az alperes a Magyar Állam lett volna.

Azt hogy igazán erős hajóról van szó, mi sem bizonyíthatja jobban, minthogy Ann Gash körbevitorlázta vele a Földet.

A www.folkeboot.hu -oldal azért jött létre, hogy egy helyre gyűjtse a Balatonon vitorlázó folkeboot-okat és minél több információt szerezzen be róluk. Természetesen az egyes hajók történetein kívül magáról a típusról is olvashat az ide látogató. Hasznos linkek, történelmi áttekintések és fényképek próbálnak kedvet csinálni a folkeboothoz, és a balatoni flotta gyarapításához.

A folkeboot legyen veletek!


Szutor Ferenc