Miután mindenkinek sikerült átszenvednie magát a szélcsendes, viszont elég erős áramlatú Gibraltáron, az első és utolsó hajó között 3 nap különbség keletkezett.




Az első pár hajó, a Virbac-Paprec 3 és a Foncia vezetésével nyugatnak vette az irányt, a portugál Madeira felé egy rövid déli takk után.

A Foncia végig a VP3 nyomában volt, Madeirát nyugatról véve a Kanári szigetek felé vették az irányt, amit elhagyva a Foncia vette át a vezetést. Mögöttük eközben kialakultak a csoportok, akik egymással küzdenek, 3-4. helyen az Estrella Damm és a Mirabaud próbálja utolérni az előttük haladókat, míg durván 100 mérföld lemaradással egy ötös csoport a Mapfre, az árboca eltöréséig a Président, a Groupe Bel, a Neutrogena és a Gaes a lányokkal váltogatták egymást 40 mérföldön belül. Az utolsó öt hajó még 100 mérfölddel lemaradva próbálta lefaragni hátrányát, ők Afrikához közel próbálták leküzdeni a tengeri mérföldeket.

Estrella Damm

A Zöldfoki szigetekig a VP3 visszavette a vezetést a kellemes kereskedelmi szélben, ő nyugatabbra volt, ahol frissebb szelek fújta
k. Õk voltak az egyetlen, akiknek sikerült több, mint 400 mérföldet megtenniük 1 nap alatt. A vezető hajók több, mint 600 mérföld előnnyel vezettek az utolsó hajók előtt és előnyüket egészen az egyenlítő környékéig növelni tudták. A 8. helyen álló Président a Zöldfoki szigetektől kicsit északnyugatra eltörte az árbocát és később be is jelentette a verseny feladását. A Mapfre feljött az 5. helyre, szorosan az Estrella Damm és a Mirabaud mögé. A Gaes-t lassan utoléri az utolsó öt hajó.

Président

Ahogy a Doldrums közelébe érnek a hajók, kezdenek lassulni és az üldöző boly kezd felzárkózni. Eddig az első 7-nek sikerült 200 mérföldön belül megközelíteni az elsőt, komoly csatát kialakítva. Az első pár hajó örül, ha 10 csomós sebességgel tud haladni, míg a többiek még jóval efölött siklanak az egyenlítő felé. A Foncia, ahogy elgázolt egy ismeretlen úszó objektumot, összetörte a hajója elejét, de szerencsére csak az a rekesz tört össze, ami megvédi a hajót a komolyabb sérülésektől, így csak rövid időre kell kiállniuk. A javítás kevesebb, mint 1 napot fog igénybe venni, amit Brazíliában, Recife környékén próbálnak majd megejteni. Izgalmas lesz ki, hogyan fog tudni áthaladni az egyenlítő környékén és Dél-amerikát elhagyva mikor fordulnak Afrika felé…

Foncia

Eközben Alex Thompson bejelentette, hogy nem száll már hajóra, egyrészt egészségügyi állapota, másrészt gyereke megszületése utáni komplikációk miatt inkább otthon marad.

Hugo Boss