Újraélesztjük a róluk beszélni kell rovatot, megszólítjuk a magyar élversenyzőket, akik a következő két Olimpiára készülnek. Első körben a Laser Standardben vitorlázó Bakóczy Róbertet kérdeztük terveiről és felkészüléséről. Aki tavaly váltott nagyobb vitorlára Laserben.


Sailing.hu:

Hogy vagy mostanában?


B.R.:

Köszönöm, fáradtan. Mióta hazaértem Franciaországból, suli és edzés a mindennapi program.


Sailing.hu:

Mennyi időt töltöttél és hol?


B.R.:

11 napot voltunk a Sailcoachosokkal Embies szigetén. Ez egy elég kis sziget, szinte nincs rajta semmi, konditerembe és boltba ki kellett menni a közeli városba, viszont nagyon jól rá lehet állni az edzésre, nincsen semmi, ami elterelné a figyelmünket.




Sailing.hu:

Kikkel edzettél és milyen volt egy napotok?


B.R.:

Magyarok közül Hunfalvy Péter, Rozsnyai Domonkos volt lent Radiállal, Vadnai Benji
4.7-el, valamint Vadnai Jonatán Optimisttel. Lent volt még a brit válogatott második vonala, volt egy belga srác, aki elég jó volt és még páran mások. Edzéseken általában a harmadik-negyedik legjobb voltam. Ha volt szél reggel, akkor kimentünk rögtön edzeni, 4 óránál többet nem nagyon voltunk egyik nap sem, intenzív edzésből bőven elég volt ennyi. Ha vízről kijöttünk, ettünk valamit, majd ki a városba, ahol volt a konditerem, utána bevásárlás esetleg, majd vissza a szigetre, vacsora, megbeszélés. Ha nem volt délelőtt szél, akkor előbb mentünk a városba kondizni és csak délután vitorlázni. Minden nap vitorláztunk, még nagyon gyenge szélben is kimentünk 1-2 órára.


Sailing.hu:

Ezen kívül voltál télen valahol edzeni?


B.R.:

Sajnos főiskolai tanulmányaim miatt nem volt rá lehetőségem, de március végén megyek már Gardára az első Laser Európa kupára.


Sailing.hu:

Milyen versenyeket tervezel idénre? Hány napot fogsz vitorlázni idén?


B.R.:

Idén már voltam egy versenyen az edzőtábor végén Hyéresben, a Mediterrán bajnokságon. Nemsokára megyek Gardára, majd Luganoba, majd ezután esetleg La Rochelle-be az Európa kupára. Utána Hyéres, Expert Garda esetleg, Medemblik, Kiel, EB, majd junior VB és a Finn Junior VB Moszkvában. Ha minden összejön, megyek ki Ausztráliába is az ISAF VB-re. Itthon az évadnyitón, az európa kupán és a bajnokságon kívül nem nagyon fogok tudni versenyezni. Körülbelül 110 napot fogok idén vitorlázni.

Brazília


Sailing.hu:

Milyen eredményeket vársz magadtól?


B.R.:

Juniorban szeretnék EB-VB-n aranycsoport kétharmadban lenni. Idén az első versenyen látszott, hogy ott tudok lenni a jókkal, ha nem lankad a koncentrációm. Kétszer is álltam negyedik helyen, ahonnan csak borulás miatt estem ki éppen a tizedik helyen kívülre.


Sailing.hu:

Ezek szerint megpróbálod a kvalifikációt. Mennyi az esélyed Zsombival szemben?


B.R.:

Nem dédelgetem magamban azt az álmot, hogy a Zsombit most meg fogom tudni verni, hiszen sokkal előttem jár, de egy ilyen VB-t nem szabad kihagyni, mert sokat lehet fejlődni és persze bármi megtörténhet.

téli edzés


Sailing.hu:

Mik az erősségeid, gyengeségeid, hogy bírod a hosszú távolléteket és miben kéne sokat fejlődnöd?


B.R.:

A gyenge szelekben vagyok igazán jó, a
hátszél viszont most nem az erősségem, ezekben sokat kell fejlődnöm. Az edzéseket hamar megunom, de a versenyekre nagyon fel tudom szívni magam. Sokat segít a Sailcoach abban, hogy észrevegyük a hibáimat és kijavítsuk azokat, rendszer szerint megy a felkészülés, mindenre odafigyelünk. A Laser olyan hajóosztály, ahol döntő szerepe van a kondinak. Nem olyan, mint a 420-as vagy a 470-es, ahol „csak” be kell állítani a hajót. A kondi kevesebbet számít ott, mint Laserben . (2008-ig 470-esezett, előtte 420-asozott…-a szerk.-) Az edzések nagy részét a fizikai felkészülés teszi ki, futunk, biciklizünk és súlyzókkal edzünk leginkább. A szigeten volt egy kis hegy, ahova edzésenként vagy tíz-tizenkétszer feltekertünk. Ez eléggé gyilkos, de ilyenek után nem lesz gondja az embernek az erősszeles lógással.
Az edzéseket, mivel eléggé monoton, nehezen bírom, de a mostani edzőtáborban nem volt ilyen, mert már elég rég nem ültem hajóban és nagyon élveztem az edzést mind vízen, mind szárazon. Sokszor megunom, mert már elegem van, hogy még egyszer fel kell tekerni, de ez vele jár. A versenyen viszont épp ellenkezőleg, mindig várom a következő futamot és nagyon fel tudom szívni magam.


Sailing.hu:

Kik a támogatóid?


B.R.:

Legnagyobb támogatóim a családom, akik mindig segítenek és támogatnak, ezen kívül a klubom, a Spartacus, akiknek szintén rengeteget köszönhetek!


Sailing.hu:

Köszönöm, sok sikert idénre.


B.R.:

Én köszönöm.