Magyar győzelem a Svájci Laser Európa Kupán!

A Garda tavi forduló után a mezőny egy része rögtön svájcba utazott, így tette ezt a magyar versenyzők egy része is, ahol újra szép eredményeket sikerült elérni.

Az első nap egy kis halasztás után megérkezett a délies 6-8 csomós szél, így vízre szállt a 162 hajót számláló mezőny. A pörgölődős szélnek köszönhetően trükkös, de két jó futamot sikerült az összes hajóosztálynak teljesíteni. A 4.7-eseknél Vadnai Benjámin megnyerte mindkét futamot a 74 hajót számláló mezőnyben és így magabiztosan vezetett az első nap után. Radiálban Mátyás Viktor állt magyarok közül a legelőkelőbben a 66 hajót számláló mezőnyben. Standardben 22 hajó indult, sajnos magyar résztvevő nem volt.

Radiálok

Második nap meleg, napos idő és sajnos teljes szélcsend várta a versenyzőket. Hosszú, vízi halasztás után, megjött a jósolt dél-délnyugati 8-10 csomós szél, amiben megint elég nehéz volt a versenyzők dolga, de sikerült megrendezni a tervezett két futamot. Sajnos itt Benji már nem ment jól, de nap végén még mindig vezetett. Radiálban Mátyás Viktor a 10. hely környékére jött föl, míg Bathó Péter is közel állt az első 10-hez.

Leebója

Harmadik nap ugyanaz történt, mint a másodikon, gyönyörű idő, szélcsend, majd délies, trükkös 8-10 csomós szélben sikerült újabb két futamot rendezni a Gandria csatornában, ami viszonylag messze van a kikötőtől, de általában ott erősebb ez a déli szél, amit itt Breva-nak hívnak. Benji az első futamban 5. helyet ment, míg a másodikból kióvták. Radiálban Mátyás Viktor két 40-en kívüli helyezésével visszaesett, Bathó Péter viszont feljött a mezőnyben és nem sokkal volt lemaradva a 10. helytől.

kreuzbója

A 11. alkalommal megrendezett verseny utolsó napjára a kikötőhöz közel rakták le a pályát, így elég jól meg lehetett figyelni a versenyt a partról is. A gyenge szélben csak a standardnek sikerült megrendezni mint a két futamot, a többieknek csak egyet-egyet, így csak egy kieső járt a kisebb vitorlázatú hajóknak. Benji egy második helyezéssel két ponttal a második török versenyző előtt megnyerte a regattát. A futamot Varga Dániel nyerte, így ő is feljött a mezőnyben és a 16. helyen zárta a versenyt. Huszka Mátyás a 18., Takács Levente 23., Virág Zsófia 24., Virág Flóra 30., míg Haidekker Zita az 51. lett. Radiálban jól jött volna a magyaroknak a második kieső, de így is egész jó eredményeket hoztak a fiúk: Mátyás Viktor az utolsó futamban szerzett 11. helyével végül a 12. helyen zárta a versenyt, Bathó Péter visszacsúszott a 19. helyre, Hunfalvy Péter 39., Rozsnyay Domonkos 40., míg Korchmáros Kristóf az 55. helyen végzett.

Ezzel véget ért az Európa kupa svájci fordulója, a következő fordulót a francia La Rochelleben tartják, ahol a Laser junior VB-t fogják rendezni júliusban, így nagy mezőnyre számíthatunk.