Ennyi időre volt szüksége a Virbac-Paprec 3-nak Jean-Pierre Dickkel és Loick Peyronnal, hogy a Barcelona World Race keretein belül megkerülje a földet és ezzel megnyerje a versenyt.

Jean-Pierre Dicknek ez már a második győzelme e földkerülő regattán, előző alkalommal az ír Damian Foxall-al nyerték a viadalt. Ez neki már a negyedik dobogós helyezése a föld körüli regattákat számolva, hiszen az 1989-90-es Vendée Globe-on és a 2000-es The Race-en is második helyen ért célba. A francia duo már Január 22-én megmutatták mire képesek, amikor új IMOCA 60 24órás rekordot állítottak fel 506,33 mérfölddel, ami 21,11 csomós átlagot jelent. Nem ez az első közös sikerük, 2005-ben már megnyerték a Transat Jaques Vabre-t. Dick hajójának sebessége így abszolút bizonyított. A hajót a VPLP-vel tervezték és tavaly májusban tették vízre Aucklandben és Dick ezzel is tervez indulni a jövő évi Vendée Globe-on. Ugyan kétszer megálltak Brazíliában és Wellingtonban összesen 63 órára, hogy a hajón keletkezett károkat kijavítsák, de így is a vezető helyen, illetve annak környékén maradtak.

a győztes páros

A 14 induló közül 4 volt az, akit dobogósnak tartottak, de kiestek árboc vagy kiel problémák miatt:a Président, a Foncia, a Groupe Bel és a Mirabaud. A VP3 vezette a mezőnyt Gibraltártól, majd elvesztette, de Január 23-án újra megszerezte és utána már nem adta el az első helyet. Michel Desjoyeax-vel és Francois Gabart-tal a hajók határait feszegették, ami január 25-ig tartott, amikor eltörték a Foncia árbocát. Innen a VP3-nak úgy nézett ki, hogy könnyű dolga lesz, hiszen a második Mapfre a kétszeres olimpiai érmesekkel Iker Martinezzel és Xabi Fernandezzel a 781 mérföldes hátrányt 8 mérföldre szorították, de innen a VP3 egy jó húzással elkerülte a dél-atlanti magas nyomású rendszerrel járó gyenge szelet és elléptek üldözőiktől. A Dolrumokon való átérés hosszú, lassú és kihívásokkal teli volt, de innen is sikerült meglépni és egy utolsó 16 napos cirkálással elértek Gibraltárig, ahonnan viszonylag gyenge szélben kellett még elérniük Barcelonáig, hogy befuthassanak Április 4-én reggel 10 óra 20 perc 36 másodperckor.

hosszú idő 93 nap

A célba érő hajót rengetegen követték, tűzijáték, hangzavar, motorosok és vitorlások tömkelege kísérte a célba a verseny győztesét. A befutót követően Jean Pierre Dick nyilatkozta: „Ez a föld-körüli verseny sok apró dologból állt össze. Már ismertük egymást valamennyire és a kettőnk egyéni tapasztalata volt az, ami a verseny megnyerésének volt a kulcsa. Sok kép van, ami örökre megmarad a versenyről: A Horn-fok, sosem voltam még ennyire közel hozzá és igazán meg tudtuk tapasztalni, hogy milyen is valójában ott lenni, ha ilyen közel van az ember a parthoz. Patagonia varázslatos, ez volt számomra a legkülönlegesebb pillanat a verseny során. Jó formában vagyunk 3 teljes hónap után, felvettem Loick ritmusát. Damiannal sokkal szigorúbb volt, amolyan angol-szász.”

a medve bőrére

Loick Peyron hozzátette: „Különleges volt. Ez volt a harmadik föld-kerülő versenyem. Az első alkalommal egyedül, másodikra csapatban és most párban. És nyertünk. A versenyt komoly kihívások közt tudtuk vezetni. Fantasztikus élmény volt és mesés dolog befutni, pláne ilyen jól. A legjobb élményeim az albatrossok voltak, elég egyedülállóak a földön és a bolygó ezen részén elég szerencsések voltunk ahhoz, hogy láthassuk őket.”

A második helyen álló Mapfre befutását holnapra várják.