Második alkalommal került idén megrendezésre a Variens kupa, amin a tavalyi versenyhez hasonlóan nem volt szél hiány.

Az Agárdi kishajós osztályoknak kiírt, idei második versenyre most is sokan eljöttek, bár sajnos jópáran megijedtek a túl erős széltől, így nem jelentek meg a hétvégén. Szép számmal érkeztek kalózosok, akiknek ez ranglista verseny és válogató is volt az EB-re, de a többi osztályban is bőven akadtak versenyzők, majdnem 100 hajó versenyzett a kupákért.

Akik pénteken érkeztek Agárdra, már láthatták, milyen az, amikor átcsapnak az Alba Regia SC előtti kőgáton a hullámok. Szombaton sem volt ez másképp, a parton 60km/h körüli ráfújásokat is lehetett mérni, ami nem igazán alkalmas a szezon eleji versenyzéshez, pláne nem a 10 fokos vízben.

Mivel az előrejelzés nem mondott gyengülést aznapra, a rendezőség már délelőtt vasárnap reggel 9-re halasztotta az első futamot.

Így is lett, Vasárnap reggel is gyönyörű napsütés és viszonylag gyenge szél várta a versenyzőket a korábbra tett rajtra. Kifelé menet már olykor siklatva lehetett haladni a pályára, ahol eleinte csak 6-8 csomós É-ÉNY-i szél fújt, persze a velencei-tavon ezt nehéz pontosan megmondani, hiszen nem ritka, hogy 40 fokot elfordul a szél és pár méteren belül más erővel fúj.

A hajóosztályok a megszokott módon, 3 percenként rajtoltak és versengtek a hagyományos olimpiai háromszög pályán. A rendezőség, mivel tudta, hogy be fog erősödni a szél, viszonylag kicsi pályát rakott. A harmadik futamra már sokan elfáradtak és többen borultak is, valamint a szél is kezdett igencsak erős befújásokat produkálni, így nem tartottak több futamot. Mire mindenki összepakolt, elkészültek az eredmények és átadásra kerültek a díjak.


Eredmények


Alibán András képei a versenyről

Képek hamarosan