Az America’s Cup történetében először a nevezett csapatok egy megosztott tervezőprogrammal ugorhatnak neki életük első AC72-esének, melyek jövőre készülnek el.



15 részben teljesen új csapat adta le a nevezését a 34. AC-re a múlt héten lezárult határidő előtt. A csapatok előtt nyitva a lehetőség, hogy hozzáférjenek a piacon bizonyított szakértők által összeállított tervcsomaghoz.




Iain Murray AC versenyigazgató azt mondta, hogy azt a feladatot adták a tervezőknek, hogy a lehető legjobb ötletükkel álljanak elő. A menedzsment (ACRM) fejlesztette ki a koncepciót és finanszírozta a nemzetközi tervezőket, hajóépítőket hogy állítsanak össze egy csomagot az új szárnyas AC72 számára.




Ez egy olyan lehetőség állításuk szerint, mely a kis és nagy csapatoknak is segítséget nyújt ahhoz, hogy tényleg versenyképesek maradjanak a kiszabott időkorláton belül, azaz mielőtt az AC72 vízre kerül jövőre.




Az AC72 magában foglalja egy elismert többtestű gyártó, a francia VPLP induló terveit illetve a szárny vonatkozásában a North Technológiai Csoport (NTG) terveit. A projektet az AC menedzsment részéről Andy Claughton irányítja, Michel Marie pedig technikai konzultánsként segíti.




A csomag a követelmények széles skáláját elégíti ki és az első alkalommal nevezők további segítséget is kapnak az alaptervezéshez, amit saját fejlesztőcsapatuk felállításakor kapnak.



A koncepció ettől még lehetővé teszi új kreatív ötletek hozzáadását a csapatok részéről, megőrizve a Kupa alapvető sajátosságait, így megmarad a verseny mind a technológiai fejlesztés vonatkozásában, mind vitorlázótudásban. Egyszerűen az idő lerövidítéséről van szó a tervezési munkák során és ez jelentősen csökkenti egy a végső győzelemre is képes hajóra fordítható beruházás mértékét.







VPLP – Platform Terv




Vincent Lauriot Prévost



Xavier Guilbaud



Yannick d’Armancourt



Philibert Chenais



Simon Watin









HDS – szerkezetek






Herve Devaux



Aurélien Miller





Sebastien Guého









GP Teljesítmény






Giorgio Provicialli





Charles Simonin









Jacht Kutatóegység Kiel @ Alkalmazott Tudományok Egyeteme Kiel — CFD/ Áramláselemzés




Kai Graf





Hannes Renzsch





Christoph Böhm






North Technology Group – Szárny







Michael Richelsen





Dan Neri





Mike Schreiber





Wayne Smith (Southern Spars)





Pete Lawson (Southern Spars)






AC Verseny Menedzsment







Andy Claughton





Michel Marie