306 előzetes nevezés érkezett 29 nemzetből a 40 év fölöttiek világbajnokságára, az olasz Punta Alába.

A legtöbb nevező természetesen a házigazdáktól van, ők 52 hajóval neveztek, de rengeteg német és holland is jött, kb. 50 nevezővel. Magyarországról 10 egység indul: Huszár Géza és Székely Antal érhetnek el korosztályukban jó eredményt, érdemes lesz rájuk odafigyelni, de Sipos Péter, Rutai István és Antal Gábor is odaérhet a mezőny elejébe.

A tavaly előtti versenyen 264 hajó indult, ami eddig rekordnak számított. Michael Maier a címvédő, aki most is indul és vitorlázott már ezeken a vizeken, hiszen 2008-ban alig pár kilóméterrel arrébb volt az EB.

André Budzien, Allen Burrell, Laurent Hay, Jurgen Eiermann és Marco Buglielli lehetnek azok, akik megszorongathatják. Sokan jöttek a tengerentúlról, Ausztráliából, Egyesült Államokból, Dél-Afrikából, Új-Zélandról és Kanadából.

Maier

A helyszín, ami a versenynek névadó szponzora is a PuntAla Camping, egy hatalmas Bungalow és lakókocsi kemping, amit egy fenyőerdő tarkít a toszkán tengerparton. A hajókat homokos tengerparton kell vízre rakni, ami igen kellemetlen, pláne hogyha a víz felől jönnek a hullámok. A versenyterület Follonica öblében lesz, ahol számos versenyt szoktak rendezni, többek között Melgeseknek és Lasereknek. Az öblöt nyugat felől Elba szigete zárja, így az igazán nagy hullámzástól megvédi a területet.

Punta Ala

A próbafutam és a megnyitó vasárnap, míg az első futam Pünkösd hétfőn lesz. 8 futamot terveznek péntekig, a mezőny nagy létszáma miatt csoportokban fognak versenyezni a hajók, amiknek beosztása minden nap változni fog.