Hollandiában, Workumban került megrendezésre a Laser 4.7 Európa-bajnokság augusztus 07-14 között, melyre rekord számú nevezés érkezett. Több mint 400 versenyző állt rajthoz, hogy megmutassa legjobb tudását, és megmérkőzzön a 2011-es bajnoki címekért.

A SailCoach Hungary csapata már az EB-t megelőző héten a helyszínen készült, hogy a széljárás és hullámzás viszontagságos körülményeit minél jobban kiismerjék. A csapat az Európa-bajnokság idejére kibővült két női versenyzővel, Virág Zsófi és Flóra csatlakozott már hetekkel korábban a felkészülési programhoz.

Az időjárás nem kedvezett sem a versenyzőknek, sem a versenyrendezőknek. Hol a túl erős szél miatt, hol pedig a szélcsend miatt voltak kénytelenek elhalasztani a futamokat. A hat versenynapból csak hármon sikerült vízre szállni, így a tervezett 12 futam helyett 7 futamból kellett végeredményt hirdetni.

Legeredményesebb magyar versenyzőnk Vadnai Benjamin (BYC) összetettben a 6. helyen végzett a 274 főt számláló mezőnyben. Benji négy második, egy hatodik, egy 16. és egy 12. hellyel végzett a hatodik helyen. Aki ért hozzá az tudja, hogy ilyen helyezésekkel akár Európa Bajnok is lehetne valaki, ám most senki nem engedhetett meg egyetlen apró hibát sem magának.

Luka Tosic szerb versenyző a 13. helyen zárta összetettben az EB-t, mely a csapat legfiatalabb versenyzőjeként szenzációs eredménynek számít. Egyenletes teljesítményének köszönhetően, U16 kategóriában a 104 versenyzőből álló mezőny legjobbjaként 2011 Laser 4.7 U16 Európa-bajnokává avatták.

Immáron második éve sikerült elhódítania a SailCoach Hungary versenyzőinek az U16-os európa-bajnoki címet. A tavalyi évben Vadnai Benjamin büszkélkedhetett ugyanezen eredménnyel.

Marko Radman szlovén versenyző sajnos egyetlen hellyel maradt le az arany csoportról. Mivel a döntőben már nem tudtak futamokat rendezni, Marko az ezüst csoport győzteseként a 70.helyen zárta a versenyt. U16 kategóriában a 13. helyet szerezte meg.

Takács Leventének (BYC) sajnos nem úgy sikerült ez az Európa-bajnokság, ahogy szerette volna. Hullámzó teljesítményével még volt esélye hogy bevitorlázza magát az arany csoportba, ám a selejtezők utolsó napján Levit kizárták korai rajt miatt, így reményei szertefoszlottak, hogy az arany csoportban folytassa a versenyt. Végül összetettben a 85. lett, mely a 274 fős mezőny első harmada.

Virág Zsófinak a selejtezők utolsó futamaira sikerült összeszednie magát és bejutott az arany csoportba. A fiúkéhoz hasonlóan a lányoknál sem sikerült megrendezni a döntők futamait, ahol Zsófi még nagy eséllyel javíthatott volna a 128 indulóból megszerzett 63. helyén.

Virág Flóra az idén ült át Laser 4.7-be Optimistből. Gyenge szélben már Õ is odaér a mezőny első felébe, ám az erős szél a futamok nagy részén nem kedvezett Flórának és ez látszik is eredményén. Flóra a 84. helyen zárta a versenyt összetettben, U16-ban a 24. helyen végzett.

Az Európa Bajnokság után 12 nap pihenő vár a versenyzőkre, majd a Garda-tónál folytatják felkészülésüket a Magyar Bajnokságra, ahol Alp Alpagut világbajnok vitorlázó tart „Downwind”, Hátszél Clinic-et a SailCoach Hungary versenyzőinek.


SailCoach Team