Tapasztalatok a rendező szemével.

Nehéz körülmények között zajlott a Laser Radial Magyar Bajnokság, a Fertő tavon 2011 augusztus 7–11 között.Az időjárás, és az állandóan változó irányú szél próbára tette a versenyzők, rendezők és az edzők idegeit egyaránt.


A rendezőség mindent megtett annak érdekében, hogy a Fertő tó a sajátos széljárása ellenére jó emlékkel, és fair futamokkal írja be magát a magyar vitorlássport történetébe. A verseny fiatal főrendezője többször is vállalta a felelősségét a nehéz döntéseknek, és az ilyenkor jellemző népszerűtlenségnek, amikor futamot kellett félbeszakítani a leálló, vagy éppen a megszokottól eltérő nagyobb szélfordulások miatt. Döntéseinek célja az volt, hogy a lehetőségekhez képest minden versenyző számára azonos feltételek mellett induljanak, és fejeződjenek be a futamok, vagyis az eredmények ne a szerencse, hanem a vitorlástudás alapján dőljenek el.

A versenyzők így próbára voltak téve nemcsak szakmai tudásuk, hanem fegyelmük, önfegyelmük alapján is. Elismerés illeti a 33 résztvevő többségét, akik méltósággal viselték ezeket a nehéz körülményeket, és magukban tudták tartani véleményüket, illetve érzéseiket akkor is, ha számukra esetleg kedvezőtlen döntést hozott a versenyvezető.

Magas szintű sportteljesítményeket a mi sportágunkban is csak olyan versenyzők tudnak elérni, akik képesek arra, hogy fizikailag és mentálisan is alkalmazkodni tudjanak a futamok adott körülményihez. Ezt az alkalmazkodást kell megtanulni felkészülésük és versenyzésük során, és ebben kell előre lépjenek ha nemzetközi szinten is magasabb célokat tűznek maguk elé. Hiába bír valaki a legjobb vitorlás szakmai képességekkel, ha érzelmeit, indulatait nem tudja kordában tartani, és nem képes fegyelmezni önmagát Ezt is tanulni kell, ebben is lehet fejlődni.

Ebben a fejlődésben, az önfegyelem tanulásában kell edzőinknek is példát mutatni, és következetes pedagógiai munkával -nem utolsósorban példamutatással- nevelni a fiatal generációt a megfelelő versenyzői magatartás kialakítására.

Sajnos ezen a versenyen néhány edzőtől nem láttuk azt a sportszerű magatartást amivel versenyzőinket az alkalmazkodásra, az önfegyelem megtartására nevelték volna. Sőt, – ők jártak elől a versenyrendezőség harsány kritizálásában, az ordenáré stílusban való vélemény nyilvánításban, amit nekik is tiltani, – nemhogy generálni kellene versenyzőik körében. Szomorú, ha egy edző ilyen példát mutat azoknak a reá bízott versenyzőknek, akiktől nemcsak klubjuk, de az egész magyar vitorlás társadalom a jövő nemzetközi eredményeit várja. Az is szomorú, ha egy másik klub edzője itt a Magyar Bajnokságon utasítja versenyzőjét utólag a visszalépésre azért, hogy egy másik klubtársa, így a manipulált eredmény révén jusson fel a dobogóra. Megértjük, és egyetértünk az edzők eredmény orientált munkájával, de ez nem mentesíti Õket sem a fair-play betartása alól. Azért bízzuk rájuk a fiatal generáció nevelését, mert feltételezzük, hogy szakmailag, és erkölcsileg is alkalmasak erre a munkára. Hogyan várhatjuk el sportágunk megtisztulását, és a nemzetközi eredmények javulását, ha a klubokban nem arra tanítják a versenyzőket, hogy jobb teljesítményükkel, és ne a nagy hangjukkal, vagy az eredmények manipulálásával győzzenek.

Bízunk abban, hogy nemcsak a rendezésben, de az edzők és a versenyzők viselkedésében is a megfelelő szinteken levonjuk a fertői Radial Bajnokság következtetéseit, és mindenki egy mentálisan is komolyabb felkészüléssel áll majd rajthoz az év hátralévő, majd a jövő évek versenyein!


Schneider István


Eredmények

Tarzan

1 nap fújt

Haidekker Barbara

pufy siklat

abszolút 1-6

női 1-6