Vannak még csodák. A Magyar Köztársaság 470-es és Laser Magyar Bajnokságán két csodát is láttunk.

A végleges 8 futamból 3 gyenge szeles 4 középszeles, és 1 erősszeles futam lett megrendezve, ami az előző augusztusi versenyek szélminőségét illetően kisebb csodaszámba ment. Hegeda a versenyt nagyszerűen bonyolította le, amivel mindenki elégedett lehetett különösen a versenyzők, akiknek a megmérettetése ezen a Bajnokságon reálisnak mondható.

Nyolc futamon változó körülmények között színvonalasan teljesíteni nem egyszerű és aki ezt tudta Magyar Bajnok is lett.

A Laser osztály egyértelmű favoritja és nemzetközileg jegyzett versenyzője Berecz Zsombor kétséget sem hagyott afelől, hogy ki a legény a gáton és ki a regnáló uralkodó.

Annál meglepőbb volt azonban  470-esek szereplése. Titkos favoritként a Sallai Goszleth párosra raktam a voksomat, akik koruknál tapasztalatuknál fogva a 470-es osztály jelenlegi nagy öregjei és nem kezdő vitorlázók. Ezzel szemben a Péch Fanni-Héjj Eszter kettős olyan egyenletes és magabiztos vitorlázást nyújtott, hogy kénytelen voltam elkönyvelni a második csodát. Ez a fiatal páros mintha hallotta volna azt a taktikai elképzelést, amit a Team Proximo párosa kellett volna, hogy végrehajtson, és nyolc futamból hétszer nem hibáztak.

A húszfős egyébként kiegyenlített erőviszonyú mezőnynek a kegyelemdöfést a sorozatban három első helyük adta meg, (5.6.7. futamok), amivel a két utolsó még meg nem rendezett futamtól függetlenül is magyar bajnokokká váltak. Női párosként férfi magyar bajnokságot nyerni nem minden napos és elismerésre méltó teljesítmény. Véletlenek persze nincsenek, a tehetség a befektetett munka eredménye itt hazai szinten már kijött. Az eredményes nemzetközi szerepléshez úgy, ahogyan Berecz Zsombornál szükséges egy tudatosan megtervezett felkészülés és felkészítés. Ehhez összefogás és összhang kell, hogy legyen a kiszolgáló területek között, no de ez már egy másik cikk. Gratulálok a győzteseknek.

VÉGEREDMÉNY


Fotó: Thom Touw