Nagyszerű verseny a Dragon és Folkboat OB-n.

 

A tíz kiírt futamból tízet sikerült megtartani a vasárnap zárul Getronics Dragon és Folkboat Országos Bajnokságon. 16 Dragon és 9 Folkboat vetélkedett a bajnoki címért, a vízen a kiváló rendezés, a parton pedig a vendéglátás tette feledhetetlenné a versenyt. Mindkét osztályban rendkívül éles küzdelem folyt az első helyért, Dragonban végül a Gömbös Lóránd vezette Nyári Mikulás lett a bajnok, Folkboatban pedig a Kovács János kormányozta Natalie.

 

 

Szeptember 26-án csütörtökön délután kezdődött a verseny, amelynek első futamát még 12-15 csomós északnyugatiban rendezte a Beliczay Márton vezette THE-s rendezői gárda. Ez a szél a futam végére azonban elfogyott, és rövidesen átadta a helyét annak a 6-8 csomós délnyugatinak, amely a szombat délelőtti két futamot kivéve – ekkor egy átvonuló hidegfront nyomán néhány órán keresztül lyukas, de időnként 18-20 csomós sebességet is elérő északnyugatiban lehetett vitorlázni – végig jellemző maradt a versenyre. A szél – és talán némi áramlás is a „Csőből” – elég trükkössé tette az up-and-down futamokat. Néha a Zamárdi felé nyitás, néha az Apátság iránya volt a jobb – a középen maradás szinte soha nem fizetett.

 

 

A pénteki nap például a Nyári Mikulásnak sikerült a legjobban: mind a három futamot megnyerték úgy, hogy a legjobb lee-rajt után balra nyitottak, és onnan érkeztek fel a kreutz-bójához. Ennek ellenére a Dragon-bajnoki cím a vasárnapi tizedik futamig nyitott maradt, mert a Kis-Szölgyémi Ferenc kormányozta Johanna mindössze két pont hátrányban volt a Nyári Mikulás mögött. A két hajó fölényére jellemző, hogy a tíz futamból nyolcat ők nyertek, egy-egy futamgyőzelmet jegyzett még a 7Arts (Tenke Péter) és a csak az erősebb szeles futamokban jeleskedő Freyja (Náray Vilmos). Vasárnap aztán a Gömbös-csapat nyugodt vitorlázással behúzta a győzelmet. Noha az utolsó futamot a Johanna nyerte, „Gömbiék” vigyáztak második helyükre, ami az aranyérmet és a Dragon osztály legjobbjának járó Sonnenschein Kupát jelentette. A bronzérem a 7Arts csapatának jutott, a legjobb klasszikus díját a remeklő Nemecsek (Tóth Zsolt) vehette át. A klasszikus Dragonok között második a Yorikke, harmadik a Magellán.

 

 

Folkboatban a Mormota (IF) és a Natalie (Nordic) küzdött a bajnoki címért, amely végül két pontos előnnyel a Kovács Jánosék győzelmét hozta. Az osztályban sokszor nüanszok és másodpercek döntöttek, hiszen a két típus egymás ellen a Yardstick szerint átszámított időeredmények alapján versenyez. A Dragonok és Folkék együttes versenyzése is bevált, utóbbiak egy betétbója beiktatásával valamivel rövidebb pályát vitorláztak, és így nagyjából 20 percen belül az egész mezőny befutott, ami lehetővé tette a pörgős futamrendezést.

 

 

A két flotta a parton is jó hangulatú rendezvényeken ismerkedett egymással. Csütörtökön némi pogácsa és sör várta a kimerült legénységeket, pénteken a Dragon osztály „főzött” egy remek bográcsos pörköltet, szombaton pedig a folkés Varga Bálint séf és csapata egy kiváló „pulled pork” szendviccsel és a hozzá való salátájával vívta ki mindkét flotta elismerését.

 

OB eredményei

 

 

A THE remek házigazdának bizonyult, a nemrégiben megújult és kibővült létesítmények minden vitorlázó elismerését kivívták. Rutai Andi és Stefi mindent megtettek azért, hogy a csapatok a vitorlázásra tudjanak koncentrálni, és remek munkát végzett a teljes rendező gárda.