Első, második magyar. Kell ennél több?

Hogy a németek miért is gondolták, hogy itt jó versenyt lehet futni?

Eljött a szezon utolsó versenye. Vagyis inkább annak a három évnek az utolsó versenye, amennyit rászántunk, hogy a világ élvonalába kerüljünk rádió-távirányítású vitorlázás terén. A dolog néhány területen sikerült is. Most viszont meg kell pihenni egy kicsit, már ha nem jön egy olyan szponzor, aki finanszírozza az ekkora utazásaink teljes költségét. És lássuk be, erre igazán nincs sok esély. Innen, hogy összezavarjuk az olvasást fordított sorrendben érdemes olvasni a kivastagított időpontok alapján.


2011.10.03.  Vége

Kínkeservesen, de vége. Nem is akarom részletezni. Lényeg, hogy az első két helyet elhoztuk.De súlyosak…. Jaj!


2011.10.02.  A nap végén

Nem tudok mit mondani. Tényleg. Láttam már rosszul rendezett versenyt, de ez mindegyiken túltesz. Ráadásul igazából azt sem tudom kideríteni, hogy a bírók, vagy az osztály miatt. Egész kora délután párosversenyt játszottak kicsi,de stabil szélben. Futamot nem rendeztek akkor amikor lehetett, akkor pedig megpróbáltak amikor nem lehetett. Mindenki aludt. Mire kirakták a pályát, már el is ment a szél. Olyan szinten nem voltak urai a helyzetnek, hogy az merült fel, esetleg valami belső villongás áldozata lesz ez a dolog. Tényleg elképesztő!!!!! Pedig még három körnek le kell mennie holnap. Na mindegy meglátjuk. Eddig minden esetre sokat vitorláztunk.


2011.10.02. futamok elött

Megjött a szél, elment a köd és folyik a tökölődés. Már lemehetett volna egy kör. De ami ennél is fontosabb (fő a határozottság) mégsem törölték a tegnapi futamokat. Így maradt az eredmény.


2011.10.02. reggel

Tegnap végül megsemmisítették az összes futamot. Biztos elég sok sört ittunk már, mert sztoikus nyugalommal vettük tudomásul, hogy ez történt. Reggelre azért felpaprikázódtunk és utána kérdeztünk, hogy miért is. Kiderült, hogy véleményük szerint irreális futamok voltak és ezért az osztály úgy döntött, hogy érvénytelen a tegnapi nap. Annak ellenére így döntöttek, hogy nagy eséllyel a körülmények csak romlani fognak ma meg holnap.

Végig gondolva a tegnapi napot, oda jutottam, hogy ezek hülyék…. A hat lefutott futamból talán egy volt, ahol akkorát fordult a szél, hogy az irreális volt. De azt ott helyben le kellett volna lőni. Az összes többi futamban a szél erején kívűl az iránya 15 foknál többet nem forgott és még olyan sem volt, hogy a pálya egyik felén leterjedt a másikon nem. Szóval az egésznek semmi értelme nem volt.  Itt is dúl a dilettantizmus, mint a NAVIGA versenyeken szokott. Ezzel nincs mit kezdeni.

A reggel egyéb irányú történései sokkal izgalmasabbak. Hat után arra ébredtem, hogy nagy a forgalom a parkoló körül ahol aludtunk. A nagy köd és a sötét miatt nem láttam, hogy mi is történik, de ahogy kivilágosodott kiderült, hogy egy vasárnapi piac telepedett ki a parkoló nagy részére. Van itt normál piac és bolhapiac is. A L

ego flood

szerkesztője például a nyálát csorgatná az itt található Lego készletek láttán. De van itt 1972-es működő Opel tűzoltó autó, ami jelenleg kávézóként funkcionál. Szóval jó kis hely lett itt pillanatok alatt



Most pedig várjuk a nemlétező szelet, mert akkora köd van, hogy a legközelebbi bóját sem látni.


2011.10.01. délután

Véget ért a szenvedés, illetve fokozódott. A versenyrendezőség az elégtelen szélviszonyok miatt párosversenyt szervezett. Elment -ha jól számolom- hat páros, majd meggondolta magát a zsűri és elindította versenyt, ahol minden futamot lerövidített egy körösre. Ha az elején elvesztél akkor késöbb esélyed sem volt.



De így kijött a három selejtező és az első tiszta kör. A nap végére igen csak jól álltunk. Ahogy megszoktuk már az MM EB-n, az első kettő magyar volt.




Eredménynek az első nap után

Most kaptam a nem hivatalos hírt, hogy törölték a futamokat. Gondolom valaki megóvta a rövidítéseket és be kell látnom, hogy igaza is van. Az első nap nem volt értelme ennyire kapkodni. A hír még nem hivatalos, de eltökéltségben már jó sokat erősített igy is. Holnap délelött beszámolok a valóságról.


2011.10.01. délelött

Szóval a jövő év szinte biztosan a szolid versenyzésé. A szezon lezárásaként még elnéztünk Karsfeldbe, ami tulajdonképpen München egyik elővárosa. Itt található egy kis tó és egy lelkes német modellvitorlázó, aki a hely adottságai ellenére sikeresen ide hozta a Német IOM Bajnokságot. Be kell vallanom, hogy amit én ebből láttam, az azt mutatja, hogy az ember bőven megérdemli, de a hely elég macerás.

Németekről lévén szó gondoltam, hogy szigorú lesz a felmérés, de azt a lényegtelen helyeken precízkedést és lényegesen lazaságot, amit csináltak, azt nehezen értettem.

Felmérték például a vitorlákat, ami önmagában nem lenne nagy baj, de az IOM osztálynak vannak licences vitorlagyártói, akik azt vállalták, hogy szabályos vitorlákat csinálnak és ezeknek még egy vitorlázat alapfelmérésekor sem mérik meg a vitorláit. Ennek ellenére most ez megtörtént. És láss csodát. Mind szabályos volt. Ugyan akkor jöttek páran olyan hajókkal, amik eredetileg nem az IOM osztályelőírások szerint építettek. Hogy ezek mennyire voltak szabályosak, az már senkit nem érdekelt.

A hely persze gyönyörű és most nincs más dolgunk, csak várni a szélre, mert az nem fúj.


folyt.köv.


karsfeldszelnelkul.jpg


Ez a szomorú helyzet jelenleg


Fotó: Beliczay Péter