A Vestas Sailrocket 2 program rekorddöntögető sebességre kapcsolt a namíbiai Walvis-öbölben.

Paul Larsen 10 napja számolt be először Vestas Sailrocket 2 program alakulásáról. Eszerint nagyon jó úton járnak egy új rövidtávú sebességi rekord felállítása felé. Az első napon még csak éppen túljutottak az 50 csomón, de Larsen szerint egyelőre meg sem közelítették a Sailrocket 2-ben rejlő lehetőségek határait. Hidrodinamikailag az 50 csomó már egy kalap alá esik a 60 és 70 csomós sebességgel, így már csak a szerkezet az egyetlen korlátozó tényező. Mivel már az első napon elfogyott az „50 csomós” pezsgő, később már nagy adag rum-kólával ünnepelt a csapat.




Kattintson a képre a nagyobb méretben történő megjelenítéshez!

A VSR első verziójához képest már nem kerül annyi víz a fedélzetre, annak ellenére, hogy brutálisan gyorsul a cucc. Viszont komoly a zaj, a hang leginkább egy induló gázturbinához hasonlít.

A szél jellemezően 20-30 csomó körül alakult a Namíbiai tesztelések során, a szélirány, azaz a TWA (valós szélszög) a pályán 105-120 fokról fújt. Az 50 csomó körüli próbák már egészen jól mentek a csapatnak, csupán néhányszor álltak lesz számolgatni, kísérletezgetni a szárazon. A teszt közben figyelik a hajó gyengeségeit, hogy még az előtt felfedezzék és – például megerősítéssel –elhárítsák ezeket, mielőtt elszállnának, ami az óvintézkedések ellenére később meg is történt.

Végül sikerült megközelíteni a 100 km/órát is, ami vitorlázónyelvre lefordítva 54 csomót jelent. És Larsen szerint még mindig nem volt optimálisan trimmelve a cucc.

Bár a hivatalos rekord még sincs meg, de már azon agyal a csapat, hogy utast passzírozzon a cockpitbe. Adam a Wired magazintól jött és meglehetősen élvezte a 48–50 csomós veretést a sekély vízben. Volt ugyan egy kis zátonyra futás, Adam mégis le volt nyűgözve attól, ahogy 500 méteren 50 csomós átlagot produkáltak, alkalmanként elérve az 54 csomós csúcssebességget is. Nem gondolta volna, hogy Paul, a pilóta utassal is ilyen sebességre kapcsolna. De hát jött a pöff, nem volt hova menekülni, csak előre…




Kattintson a képre a nagyobb méretben történő megjelenítéshez!

A hivatalos csúcskísérletig azért még várnunk kell. A Vitorlás Sebességi Tanács (

World Sailing Speed Record Council

) már megkapta a jelzést és valószínűleg novemberben kerül sor az igazi kísérletre, miután a kájtosok is próbálkoznak Luderitzben. A kivárás még jól jöhet, ha tévednének.

Persze nekünk az se baj, ha több rekord is születik az ősszel. Legyen így!


Fotó: Vestas Sailrocket 2 – copyright