Nem rajtolt el a 10. TJV, mert a rendezők egy erős front miatt halasztást rendeltek el.

Ugyan az elkövetkezendő 1-2 napban még jó idő lesz, de kedd estére egy erős front érkezik az Atlanti-óceán északi része felől, amely kb. 2 napig fog tartani átlag 45 csomós széllel és akár 60 csomós pöffökkel, amit 8-10 méteres hullámok tesznek majd izgalmassá. A biztonságra és mind a három hajóosztályra való tekintettel a rendezők nem rajtoltatták el a négykezes versenyt és egészen szerdáig biztosan nem is fogják.



A rendes rajt helyett viszont rendeztek egy 13 mérföld hosszú part melletti pályán egy igazi nézőcsalogató előversenyt, amelyen mind a három osztály mind a 35 hajója el is indult. A verseny kellemes őszi napsütésben zajlott 7-12 csomós széllel a Le Havre-i öbölben.



A futamot az IMOCA 60-as Safran nyerte Marc Guillemot és Yann Elies vezetésével. Ugyan Vincent Riou és a PRB a versenyt végig vezették, de végül Alex Thompsson a Hugo Boss-szal és Jean-Pierre Dick a Virbac Paprec 3-al mindhárman ki lettek zárva korai rajt miatt.

Multi 50-eseknél Lionel Lemonchois és Matthieu Souben nyert a Prince de Bretagne-al, míg a 40-es osztályban a Concise 2 nyert Sam Goodchild-al – aki a legfiatalabb versenyző – és Ned Collier Wakefield-el.



Sajnos gondot jelenthet még a hosszú távú előrejelzés szerint egy második front is, amely az elsőt követi, így elég bizonytalan, hogy mikor rajtolhat el biztonságosan a TJV mezőnye, hogy aztán az Atlanti-óceánon átkelve Costa Ricánál befuthassanak.


Fotó: Alex Courcoux