Helyi idő szerint 1 órakor indult útjára az egyik leghíresebb offshore verseny, a Sydney-Hobart 89 hajót számláló mezőnye.

Ugyan a Wild Oats XI-nek adódtak némi problémái a nagyvitorlát állító elektronikus csörlővel, mégis ők vezették ki az öbölből a mezőnyt. Csak pár méterrel lemaradva az ötszörös abszolut győztest követte az Investec Loyal, aki a legnagyobb ellenfele lehet a kormányos Mark Richardsnak.

Ahogy kiértek a nyílt tengerre, a Wild Oats XI felhúzta a spinnakerét és Hobart felé vette az irányt az északkeleti 15-20 csomós szélben. Egészen késő délutánig tudnak a hajók ebben a szélben haladni, majd az elfordul délire és 20-30 csomóval fog fújni, amit először a vezető hajók, majd estefelé a mezőny többi része is megkap és kezdődhet a cirkálás. A 20-30 csomós széllel nem lesz baja a mezőnynek, sokkal inkább a hullámzással gyűlhet meg a versenyzők baja, hiszen az északi szél majdnem 5 méteres swelleket generált, viszont a déli ezzel szemben fog hullámokat generálni, ami rendkívül zavaros hullámzást eredményez.

Ez a nagyobb hajóknak, mint a Wild Oats XI, azt jelenti, hogy vissza kell venni kicsit a tempóból, hogy egyben tartsák a gépet, míg a kisebb hajóknak rendkívül kényelmetlen és vízes, fáradságos és esetleg tengeri betegséggel fűszerezett utat jelent.

Holnap a front elhaladtával  a mezőny gyenge, változó irányú, déli-délnyugati széllel fog találkozni, ami könnyen újraosztást eredményezhet a Bass-szoros környékén. Innentől a navigátoroknak nehéz dolguk lesz, a jó szélhez nem szabad se túl közel, se túl messzire menni a tasmán partokhoz.

A handicap verseny győztese valószínű azon fog múlni, hogy a nagyobb hajóknak sikerül-e elég nagy előnyre szert tenniük, mielőtt elérik a déli szelet, hiszen onnantól már nem tudnak akkora sebességkülönbésget produkálni a kisebb hajókkal szemben, amivel meg lehetne nyerni a versenyt.




A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!




Fotó: rolexsydneyhobart