Az ISAF bejelentette, hogy a vegyespáros katamarán és a női szkiff mellett tart egy tesztet a kiteoknak is Santanderben.

Mivel az RS:X-nek nincs még fix helye a következő olimpián és az utóbbi ISAF gyűléseken igen erős volt a kite lobbi, ezért az ISAF kihírdetett egy teszt eseményt. A teszt március 21-25 között fog zajlani. Persze itt nem a felszerelés kiválasztása, hanem a versenyrendszer kialakítása és tesztelése lesz a fő téma, hiszen a kiteosok nem rendelkeznek még kialakult versenyrendszerrel.

kite.jpg

Az ISAF már ki is jelölte az értékelő bizottságot az eseményre, akik majd a 2012-es évközi ISAF gyűlésen tesznek jelentést májusban:

– Kamen Fillyov – ISAF szörf és kiteboard bizottság elnöke

– Bruno de Wannemaeker – ISAF felszerelés bizottsági tagja

– Michael Gebhardt – Olimpiai szörfös és kite-os

– Markus Schwendtner – Nemzetközi kiteboard szövetség főtitkára

– Tomasz Chamera – ISAF versenyszámok bizottság tagja

– Ilker Bayindir – ISAF szörf és kiteboard bizottság tagja

Az esemény 5 napja alatt letesztelik a különböző pályákat és versenyformákat, majd értékelik őket a tapasztalatok alapján. A futamok 4-8 versenyzővel rajtolnak pályától függően és selejtezők után lehet a döntőbe jutni.

A pályák között megtalálható a rövid pálya, mely némileg hasonlít az AC45-ös sorozaton látott flottaverseny pályájával. Félszél rajt, majd az első pályajel után hátszél, majd kreuz, megint hátszél és félszél befutó.

short.jpg

A következő pálya a slalom, amelyeben szinte csak félszélben-raumban kell rohanni pár bóját megkerülve.

slalom.jpg

A tervek között szerepel még a már jól ismert trapéz pálya is.

trapez.jpg

Továbbá az Enduro, amely akár 1, akár több körös is lehet, ahol az utolsó mindig kiesik.

enduro.jpg

A futamok hosszát 5-15 percesre tervezik.

Az ISAF erre az eseményre is hívja a nemzeti szövetségeket, hogy nevezzenek 1-1 férfi és női versenyzőt legkésőbb február 24-ig, hogy aztán a 12 szerencsés egyike lehessen és kipróbálhassa ezeket az új versenyrendszereket.

Március elején természetesen az RS:X is bemutatja az új lehetőségeket és letesztelhetik a versenyzők az új uszonyokat, rudazatot, vitorlázatot, hogy egy jobb minőségű felszereléssel az árak emelése nélkül javítsanak a színvonalon. Ezen a teszten is kipróbálnak majd új versenyrendszereket, amivel javítani tudják majd a szörf versenyeket.

Az eseménynek elég nagy jelentősége lesz, hiszen ha jól sikerül, a következő olimpián akár a kite-ot is láthatnánk már a versenyszámok között.


Fotó: James Boyd



Forrás: isaf