Sokan vártátok már, hogy mi az álláspontja a Királyi Vitorlás Szövetségnek a Perthben történt vitatott finnes esettel kapcsolatban. Megszületett a döntés, alább olvasható az összefoglaló.



Előzmények:



A 2011. decemberben, Perthben (AUS) rendezett összevont világbajnokság 9. futamának befutójában a szoros csatát vívó Bent szél alól megközelítette egy médiamotoros. A versenyző, látva hogy a motoros által keltett hullámok becsapnak a hajójába, ezzel zavarva az ő futambeli tejesítményét, igyekezett integetéssel rábírni a médiaszemélyzetet, hogy távolabbról szemlélődjenek, amely azonban nem volt hatásos. A befutás után Ben odavitorlázott a motoroshoz, átugrott annak fedélzetére, majd  a megrángatta a vezetőt és kiabált vele. A partra érkezést követően Ben elnézést kért tettéért, ám ez a nemzetközi zsűrit nem hatotta meg, és a 69. szabály vélt megsértéséért tárgyalást indítottak. A jó modor megsértéséért és a sportágat megszégyenítő viselkedésért a brit versenyzőt a 9. és a 10. futamból is DGM-mel (Disqualification for Gross Misconduct Not Excludable – nem kiejthető) kizárták, ezzel elvéve tőle a lehetőséget, hogy az éremfutamon részt vehessen, mert ezzel a döntéssel épp a 11. helyre sorolódott.




ben1.jpg





Az RYA Tribunal döntése:








Mivel a 69. szabály szerinti tárgyalás büntetéssel végződött, a nemzetközi zsűrinek jelentést kellett leadnia az ISAF mellett az ausztrál és a brit (RYA) sportszövetséghez is, hogy szükség szerint további döntést


hozzanak


az esettel kapcsolatban. Az RYA fegyelmi testülete, az RYA Tribunal neki is fogott a tárgyalásnak. Ekkor kezdtek felröppenni azok a rémhírek, hogy a háromszoros olimpiai bajnok sportoló a további eljárás következményeképp nem indulhat a számára hazai pályán rendezendő londoni játékokon. Sejtettük azonban, hogy ezt nem engedheti meg magának a Királyi Vitorlás Szövetség, amit aztán a friss, tegnapelőtti döntés alátámaszt.





Egyetértettek abban, hogy Ben viselkedése megsértette a jó modort és a sportágat megszégyenítő helyzetbe hozta, így fennáll a nagyfokú helytelen magatartás ténye. Azonban az összes bizonyítékot figyelembe véve, nem érzik szükségesnek további intézkedések meghozatalát. Felismerték, hogy a nemzetközi zsűri döntésének egyértelműen az volt a célja, hogy Bent kizárják az éremfutamból, és végre megemlítésre kerül a médiamunkások felelőssége is. Az eddigi híradások nagyon egyoldalúan kezelték az esetet, és nem ejtettek arról szót, hogy a médiaszemélyzet gyakorta megsérti a rájuk érvényes irányelveket. Orvoslatot velük szemben pedig nem lehet érvényesíteni, mert a versenyutasítás megvonja ennek a jogát, így a médiaszemélyzet mulasztását igazoló bizonyítékokat nem is vették figyelembe az eredeti döntés során.





A továbbiakban már csak az ISAF vagy az Ausztrál Vitorlás Szövetség hozhat az eddigiektől eltérő szankciót, de bizakodva állok a következő időszak előtt, hogy talán nem fogják piszkálni az esetet, és hagyják nyugodtan felkészülni az olimpiára a bajnokesélyes versenyzőt.



Forrás: rrstrain.blogspot.com