Tókerülés vitorlással! Természetesen mindenki a Kékszalagra gondol, pedig most kivételesen nem a legnépszerűbb hazai vitorlásversenyről van szó, de még csak nem is a Balatonról.

A helyszín Orfű, a Mecsek lábánál elterülő Pécsi-tó, a hajók ennek megfelelően arányaiban kisebbek, de az élmény és a látvány hasonló, mint a legendás szalagversenyen. A tavalyi sikeres kísérlet után idén már szervezettebben és remélhetőleg még nagyobb létszámban vágnak neki áprilisban a modellvitorlázók a Pécsi-tó körbevitorlázásának.

Április 14-15-én kétnapos modellvitorlás program várja a versenyzőket és az érdeklődőket Orfűn. Szombaton rendezi a Pécsi Ércbányász Modellező Klub és a Compass magazin a II. Tókerülő Modellvitorlás Túraversenyt, vasárnap a Micro Magic osztály EB válogató és ranglistaversenyét.

A tókerülő versenyen szinte bármilyen modellvitorlással rajthoz lehet állni, legyen az egy vagy többtestű, hagyományos vagy szárnyvitorlával szerelt. Három hajóosztályba sorolták a rendezők a hajókat, a 70 cm alatti, a 70-100 cm közötti és a 100 cm fölötti hajótest hosszúságú vitorlásokat külön is értékelik, sőt a yardstick számmal rendelkező modellhajók előnyszámrendszerben is értékelve lesznek. Természetesen az elsődleges cél, a tavat leggyorsabban megkerülni modellvitorlással. A tókerülés alapidejét ifj. Csóka László állította be 2011-ben 1:23:33 idővel, egy M osztályú, de 10-es vitorlával szerelt hajóval. A szériahajók átalakítása, tuningolása mellett néhányan már kifejezetten erre a versenyre készítenek hajót, árbocot vagy vitorlát. A hajó felgyorsítása mellett meg kell oldani a vitorlás parton történő követését is. Raumban vagy hátszélben, már 3-as erősségű szélben is futásra kényszeríti az egyméteres hajóval vitorlázót a győzni akarás lendülete. Nagyobb hajóhoz, többtestűhöz bicikli vagy elektromos roller dukál, persze a probléma akár egy távcsővel is megoldható. A versenyképes vitorlás, a vitorlázó tudás, a fizikális állóképesség és a leleményesség négyesének összhangja eredményezhet győzelmet és csúcsdöntést. Nem titkolt cél, hogy néhány év alatt olyan népszerűségre tegyen szert a tókerülő verseny, hogy megjelenjenek a műfaj csúcshajói, a másfél – két méter hosszú többtestűek és a külföldi versenyzők is.

Kiélezett küzdelem várható az egy métert meg nem haladó hajók között is, ahol feltehetően az E és az IOM osztályú vitorlások lesznek a legütőképesebbek. Ebben a kategóriában több újonnan fejlesztett egyméteres hajó bemutatkozása várható áprilisban.

A legkisebbek versenyében a tuningolt Micro Magic-ek tekinthetőek favoritnak, a nagyobb árboc, hosszabb kiel recept már tavaly bizonyított. A legtöbb versenyzőt ebbe a kategóriába várják a szervezők, hiszen a verseny másnapján, vasárnap Micro Magic EB válogató és ranglista verseny lesz Orfűn, így az MM versenyzők valószínűleg már szombaton megérkeznek a baranyai vitorlás bázisra.

A verseny komolyságát és a szervezők elszántságát igazolja, hogy két hónappal a versenyt megelőzően elkészült a hivatalos weboldal is melyet a

www.tokerulo.hu

címen tekinthetnek meg a látogatók. A honlapon hírek, eredmények, képek, videók és versenykiírások találhatók, ezen kívül online lehet nevezni a versenyre és elérhető a modellvitorlás hétvége részletes programja is. Az esemény Facebook oldallal is rendelkezik, melyet a

http://www.facebook.com/events/129496880503341/

hivatkozásról érhetnek el az érdeklődök.