A magyar szervezésben megvalósuló, Dr. Kondricz Péter nemzetközi informatikai jogász és Gál József földkerülő vitorlázó alapította projekt előkészületei gőzerővel haladnak.

Az AEC projektigazgatói a madridi Magyar Nagykövetség képviseletében jelen lévő külgazdasági szakdiplomata közreműködésével a földrajzilag Afrikához, közigazgatásilag Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken tárgyalt a program tervezett eseményeiről. A tenerifei Cámara vezetése örömmel fogadta, hogy az AEC Business Forum sorozat egyik eseménye a szigeten kerül megrendezésre, hiszen a szervezethez körülbelül 100 olyan helyi cég tartozik, amelyek afrikai érdekeltségekkel rendelkeznek. Ugyanakkor számítanak arra, hogy az AEC által kiépített európai kapcsolatrendszer révén megjelennek azok az európai cégek is, amelyek a szigeteken keresnek gazdasági partnereket. A megbeszélésen külön hangsúlyt kapott a magyar cégek megjelenésének lehetősége.


Az Isla Forummal, a helyi kormányzat háttérszervezetével folytatott tárgyaláson az AEC megerősítést kapott arról, hogy a szigetek vezetése fontosnak tartja azokat a lehetőségeket, amelyeket az AEC tevékenysége kínál. A projekt széles európai nyilvánossága ugyanis közvetlenül támogatja a döntően turizmusból élő szigetek népszerűsítését, kulturális és természeti értékeinek megismertetését.


A Kanári-szigeteken tartózkodó „ASTRID” holland iskolahajó, az AEC zászlóshajója első alkalommal fogadta a projekt vezetését. A projektigazgatók Pieter de Kam kapitánnyal egyeztették a 2012. május 25-ei máltai indulásig tartó időszak közös tevékenységét és a hajó szabad helyeinek értékesítési tervét, ugyanis az ASTRID-on vitorlázók és turisták egyaránt helyet kaphatnak az Afrika körüli út egyes szakaszain. Gál József és Dr. Kondricz Péter március közepén Dél-Afrikában tárgyalnak az Africa-Europe Challenge előkészületeiről.