Hétfőn vette kezdetét az olaszországi Scarlinoban a Finn Európabajnokság.

Míg a vasárnapi próbafutamon 20-25 csomós délnyugati szélben 35 hajó versenyzett a próbafutamon, a mezőny másik fele pihent, illetve még a felmérési procedúrát hajtotta végre.

Vasárnap este Hajdú Balázs, a Nemzetközi Finn Osztályszövetség elnöke (immár 8. éve) nyitotta meg a kontinensviadalt, melyre 69 versenyző érkezett 26 országból. Sajnos a mezőny kissé foghíjas, hiányzik az egész angol csapat, így a jelenlegi Európa- és Világbajnok Giles Scott is és még jópáran a menők közül, akik inkább Mallorcán, a következő világkupa helyszínén, vagy máshol edzenek. Magyarországot két egység, a Haidekker család finnesei, a junior Elemér és a masters korú Péter képviseli.

Első nap 8-9 csomós eléggé instabil észak-nyugati szélben sikerült két futamot megrendezni, melyek után a spanyol Rafael Trujillo állt a lista élén egy negyedik és egy első futameredménnyel. Második a 2007-es európabajnok -aki már a balatonföldvári EB-n is bebizonyította, hogy neki ez a szél fekszik a legjobban-, az orosz Eduard Skornyakov.  Míg harmadik helyen a Florian Raudaschl állt. Az első futamot Vasilij Zbogar nyerte eléggé meggyőző előnnyel.

Haidekker Elemér a 14 junior közül az 5. helyen állt az első nap után és abszolútban is majdnem a mezőny felében volt, míg Haidekker Péter az 50.




A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Második napra kicsit kevesebb szelet mondtak, mint az elsőre és 4 óra várakozás után sem sikerült futamot tartani.

Harmadik napra már kicsit javult a helyzet, az előrejelzés is ígért szelet, így a rendezőség 3 futamot tervezett, hogy behozza némileg a lemaradást. A mezőny 8-10 csomós szélben rajtolt el, de sajnos az ereje hamar csökkenni kezdett és az első pályajelnél már érezhető volt a gyengülés. A második körre a rendezőség már rövidítette is a pályát, majd a szél utolsó lehelleteivel a hazai Giorgio Poggi futott be elsőként, míg Alexei Selivanov második és a Gasper Vincec harmadik lett.

Ezután a szél kb. két órán át nem létezett a pályán, vízen várakoztak a versenyzők, amíg újra kialakult a szél. Szerencsére meg is jött és 6-8 csomós szélben sikerült is elindítani a 4. futamot, de sajnos az első pályajelnél le is kellett lőni, mert 4 csomósra gyengült.

3 futam után még mindig Trujillo vezet, Raudaschl a második, míg Pieter-Jan Postma a harmadik Hollandiából.

Haidekker Elemér juniorban a 6. helyen áll, abszolútban a 38., míg Haidekker Péter az 56.

Az EB szombatig tart, amikor két csoportra osztják a mezőnyt, az első 10-nek az érem futam, míg a többieknek az utolsó futam lesz megtartva.


Eredmények


Fotó: Marina Prinzivalli