Hankóczy (Benacsek) Jenő síremlékével kapcsolatban


Kedves Vitorlázók, Hajósok,

Szelle Zoltán a Balatonfüredi Hajógyár volt mérnökének – aki a Hajógyár történetének feldolgozásán dolgozik évek óta -, önálló kezdeményezését továbbvíve szeretnénk Hankóczy (Benacsek) Jenőnek – az egykori hajótervezőnek, igazgatónak, majd később, mint Balatoni Hajózási Részvénytársaság vezérigazgatójának – végső nyughelyet és méltó emléket állítani Balatonfüreden.
Ki is volt Hankóczy (Benacsek) Jenő?

Azon a területen (a Balatonfüredi Hajógyár),- ahol jelenleg a TLC Kft. működik- az Ő javaslata és közreműködése mellett épült meg a BHRt. új hajóépítő üzeme 1939-1941 között. Ugyanis a mai Balatonfüredi Yacht Club helyén 1881-ben alapított yacht építő üzem folyamatos fejlődése megkívánta a terület bővítését, különös tekintettel az acélból gyártott hajók iránti kereslet miatt. Hankóczy Jenő az alapító angol Richard Young után a második meghatározó személyisége volt a balatonfüredi hajógyártás és közvetve a vitorlás sport fejlődésének.

Hankóczy, – először Benacsek néven – 1926-1948 között dolgozott a füredi hajóépítő üzemben. Kezdetben a fából készült csónakok, vitorlások és motoros hajók tervezése volt a feladata, majd a Balatoni Hajózási Rt. cégvezetőjeként, igazgatójaként és 1945-1948 között pedig vezérigazgatójaként irányította a balatoni hajózást Siófokon, és Füreden pedig a hajóépítést.

Nevéhez fűződik a Balatoni Kékszalag vitorlás versenyek gyorsasági rekordját a mai napig tartó, 1944-ben megépült Nemere II. nevű 75-ös schärenkreuzer megtervezése is. Testvérhajói a mai Sirocco és Lillafüred. Balatonfüreden, az ő irányítása mellett készültek a 20, 22 nm-es renn-, ill. binnen-, a 15, 20, 25, 30 nm-es túrajollék, a balatoni dinghy, a kalóz, a 22, 30, 40, 50, 60-as schärenkreuzerek és az Európa 30-as vitorlások tervei is.

Az általa tervezett 22-es binneyolle forradalmian új szemléletét Európa szerte tisztelet és megbecsülés fogadta.

A füredi üzem fejlődése érdekében (utat nyitva a Duna felé) javasolta a siófoki hajózózsilip kiépítését, melynek átadása 1947-ben meg is történt. Vezérigazgatósága alatt a BHRt. megkezdte a világháború befejeződése után a kikötők, a hullámsírban lévő balatoni hajók kiemelését és helyreállítását.

1948-ban a BHRt. államosítása után Budapestre a KGM Hajóipari Igazgatóságára egy tervezőkből álló csoport létrehozása céljából távozott, majd Vácott főkonstruktőr, főmérnökként az alumíniumból készült 15, 25, 80 és 125 nm-es vitorlások, vízibuszok, a Flotillának pedig aknász motorosok gyártásán dolgozott. A növekvő feladatok kielégítésére megépítették a Dunai Hajógyárat. Ott 1956-ban tagja volt a gyári munkástanácsnak, majd 1957 után az Óbudai Hajógyárban pedig főtechnológus volt.

Balatonfüreden a 2011-ben kiadásra került Balatonfüredi Életrajzi Lexikonba a Helytörténeti Egyesület megbízásából Szelle Zoltán munkája eredményeként került be Hankóczy Jenő névcikke. A névcikk megírása kapcsán derült ki, hogy halála után hamvai Budapesten, a Farkasréti temetőben urna fülkébe kerültek, ahová később felesége hamvait is elhelyezték. Mivel gyermekük nem született, nincs örököse. A kutató munka kapcsán az is kiderült, hogy az urnahely használati ideje már kétszer lejárt, és ezért a temető gondnoksága 2011. december 31. után meg akarja szüntetni. Ezt utólag ez év január 31-ig sikerült meghosszabbítatni.

Ekkor született meg az a gondolat, hogy emlékét,- nyughelyének megmentésével- Balatonfüreden kellene megőrizni, ahol 22 évig dolgozott.

A gondolatokat tettek követték…

A hamvak már Balatonfüreden vannak, és a támogatások, adományok is gyűlnek. Szelle Zoltán vezetésével jelenleg előkészítő munka folyik a síremlék és a sétányon elhelyezésre kerülő emléktábla tervezése kapcsán.

Balatonfüred Város Önkormányzata díszsírhelyet biztosított, a Balatonfüred Városért Közalapítvány pedig vállalta az adományok és pénzügyek kezelését. A költségeket támogatásokból és adományokból szeretnénk fedezni, bízva a vitorlázók, hajósok összefogásában, a dicső múlt tiszteletében.

Kérem, aki teheti, segítse a kezdeményezést, lehetőségeihez mérten, méltó emléket állítva a magyar vitorlás sport egyik legnagyobb formátumú műszaki szakemberének.


Balatonfüred Városért Közalapítvány


Kinizsi Bank Balatonfüred 73200110-11285438

A közlemény rovatban

feltétlen

meg kell adni, hogy

„Hankóczy Jenő síremlékére”,

mivel csak így különíthető el, ill. azonosítható az összeg és a rendeltetése.

Aki sárga csekket kér, az alábbi elérhetőségen teheti:

Szelle Zoltán, e-mail:

szelle.zo@t-online.hu

, mobil: 30/543-5718

A megvalósulásról folyamatos tájékoztatást adunk ugyanezen fórumokon.

Tisztelettel:


Böröcz István


Balatonfüredi Yacht Clubborocz.istvan@byc.hu

, 30/2174441