Interjú Magyarország legújabb világbajnokával


Sailing.hu: Először is gratulálok a világbajnoki címhez. Milyen érzés világbajnoknak lenni?

V.B.: Köszönöm. Az érzéseim nem változtak, de jó, hogy odaírhatom a nevem mellé, hogy világbajnok vagyok Laser 4.7 hajóosztályban.


Sailing.hu: Hogy készültél a versenyre?

V.B.: Voltunk télen Új-zélandon öcsémmel, valamint Franciaországban a Sail coach csapattal edzettem 3 hetet. Itthon nyomtam a fizikai felkészülést, sportpszichológushoz és masszőrhöz jártam. A versenyre 2 héttel előbb érkeztünk, pár nap akklimatizálódás után elkezdődött az edzés, konditerem, úszás és vízi edzések, majd a vb előtt 2 pihenő nap.


Sailing.hu: Ezelőtt még nem voltál Argentínában. Milyen volt Buenos Aires, milyenek voltak a körülmények?

V.B.: Dél-Amerikában még egyáltalán nem voltam. Balatonalmádiban lakom, nincs 10.000 fő a lélekszám, míg Buenos Airesben több, mint 10 millióan élnek. Nagy a zaj, rossz a közbiztonság, sok a szemét, bár szerencsére mi közel laktunk a kikötőhöz az elit negyedben, ahol sok rendőr is volt, így nem volt semmi gondunk. A verseny maga a Riva Plata torkolatában zajlott, de majdnem 100 kilométer széles volt a folyó, így már szinte nem is folyt.  Az áramlás iránya itt már folyamatosan változott az árapállyal, amit sikerült mindig jól kihasználnom és volt olyan bőszeles szakasz, amikor csak ezt kihasználva jöttem fel jópár hajót a mezőnyben. A víz elég sekély volt, így balatoni méretűek voltak a hullámok is és ha valaki felborult, könnyen elgörbítette az árbocát.


Sailing.hu: Miben voltál jobb, mint a mezőny, miért te nyerted a vb-t?

V.B.: Jók voltak a rajtjaim, nem kockáztattam, általában jól ki tudtam jönni és nagy többséggel felértem az élmezőnyben a kreuzbójához. Bőszélben nagyon gyors voltam, hogyha nem vezettem, akkor mindig feljöttem itt jó pár helyet. A sebességem a mezőnyhöz képest nagyon jó volt, így konzervatívan vitorlázva tudtam mindig jó eredményt elérni. A többiek mind hibáztak párat, vagy kaptak 2 füttyöt, vagy korai rajtjuk volt, vagy egyszerűen csak elkapáltak a mezőnyben és a verseny felénél már nem voltak a lista élén.  A verseny második felében már erősebb szél fújt, amiben még jobb volt a sebességem és az utolsó napra már akkora előnyt sikerült összeszednem, hogy a biztos győzelemhez csak 1 futamban kellett megvernem az olasz ellenfelemet, ami sikerült is, így végül megnyertem a versenyt.


Sailing.hu: Mik idén a további tervek?

V.B.: Idén átülök Radiálba, de azért a 4.7 EB-n szeretnék elindulni egy hasonló jó eredmény elérésének reményében, ami talán segít szponzorokat találni. Most az iskolában próbálom bepótolni a lemaradást, de mellette edzem legalább háromszor a vízen hetente, míg a hét többi napján fizikai felkészülést végzek. Az agárdi Majthényi Zsombor emlékverseny a válogató az ISAF ifi VB-re, amin szeretnék nyerni és kijutni az írországi versenyre. Ezen kívül még tervekben szerepel a Radiál EB és persze a Laser Európa kupák a magyar versenyek mellett.


Sailing.hu: Mik a távolabbi tervek?

V.B.: 2
év múlva szeretnék már Laser Standardbe átülni és megpályázom a 2016-os riói Olimpiát. Ha az nem sikerülne még, akkor még mindig ott van 2020. Eléggé könnyű csontozatú vagyok, így hogyha nem lenne meg a súlyom a Standardhez, összeülnénk öcsémmel 49erbe, de ez még elég messze van így próbálok a közeljövőre koncentrálni és az idei terveket megvalósítani.


Sailing.hu: Hova jársz suliba, mik a tervek érettségi után?

V.B.: Jelenleg a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium 10. évfolyamára járok informatika-angol szakra. Érettségi után lehetséges, hogy az olimpia miatt kihagyok 1-2 évet, de azért szeretnék továbbtanulni. Érdekel a marketing, a gazdasági tanulmányok, de mindenképp olyan egyetemre, vagy főiskolára szeretnék járni, ami mellett tudom folytatni vitorlázó pályafutásomat.


Sailing.hu: Mit csinálsz, ha éppen nem iskolába jársz, tanulsz, nem versenyzel és nem edzel?

V.B.: Elég kevés az az idő, amikor nem ezek valamelyikét teszem, de általában olyankor a barátaimmal és családdal próbálok minél több időt tölteni.


Sailing.hu: Köszönöm a beszélgetést, még egyszer gratulálok és kívánok további hasonló sikereket.

V.B.: Én köszönöm.




A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!


Köszönet a klubomnak (BYC), a vitorlás szövetségnek, a Sail Coachnak  Arató Ricsinek és Eszes Tamásnak és minden edzőnek akik eddigi ( 7-8 éves) sportpályafutásomat segítették: Szalai Csabának, Makai Péternek, Hodács Attilának, Perényi Miklósnak, Török Péternek, Csomai Józsefnek.


Köszönet Vura Márta sportpszichológusomnak, tanácsai igazán hasznomra váltak, főleg a verseny utolsó napjaiban. Köszönöm az elméleti oktatást Böröcz Bencének. Köszönet az edzőtársaimnak, barátaimnak és mindenkinek akik drukkoltak és bíztattak.


Köszönet az iskolámnak (Lóczy Lajos Gimnázium) és osztálytársaimnak akik segítenek bepótolni a hiányzásaimat.


Nem utolsó sorban pedig köszönet támogatóimnak: BYC, MVSZ, MUSTO, Szilvássy Attila (SILVELL), Vadnai Tamás, MOL, RAMADA, Pálinkás Csaba (Picula), akik hozzásegítettek sikereimhez.


Köszönettel: Vadnai Benjamin