Széllel és rabsicokkal dacoltak a vitorlázók a regattán

Nemcsak a széllel, illetve annak hiányával, hanem orvhalászok hálójával is meg kellett küzdeni a VI. Balaton Regatta badacsonyi futama résztvevőinek. Az évadnyitó versenyen 90 hajóból 85 futott be érvényesen.



„Szélben könnyű versenyt rendezni és versenyezni is” – értékelte Magyarország egyik legnagyobb amatőr vitorlásverseny-sorozatának idei első futamát Dániel Gábor versenyigazgató. Utalva arra, hogy a versenyzők tudását igencsak próbára tette a szél.  Mivel ezen a versenyen nem alkalmazzák az úgynevezett három perces szabályt, ezért a bevállalósabbak már a rajt előtt spinnakert (hátszél vitorla) húztak, s így maximális sebességgel tudtak elindulni a hátszeles rajtnál. Ennek a közönség is örülhetett, hisz a színes vitorlák csodálatos látványt nyújtottak a badacsonyi mólónál.

A rajt után nagyjából fél órával azonban teljesen elállt a szél, majd 180 fokot fordult, s egy darabig ki is tartott, majd ismét elállt. Éppen ezért a Badacsony- Szigliget-Fonyód- Badacsony táv rövidítése mellett döntött a versenyigazgató, így a cél a fonyódi bójánál volt. A nehéz szélviszonyok közepette is  a szintidőn belül a célba ért a mezőny döntő többsége.

Pedig voltak, akiket plusz nehézségek elé állítottak a rabsicok, ugyanis elsőként a Mérges Rája nevű hajó futott bele orvhalászok mintegy 40 méteres hálójába, de nem ők voltak az egyedüliek, akinek a nyugati-medencében állítólag megszokott nehézséget is le kellett küzdeni a verseny során.

A sorozat a szombati túraverseny után vasárnap pályaversennyel folytatódott.




EREDMÉNYEK

Yardstick I. osztály

  1. Irokéz (kormányos: Pajor Zsolt)
  2. Falco (Molnár Dániel)
  3. 8 One (Kulcsár Sándor)

YS II. osztály

  1. Dolce Vita (kormányos: Sáfián László)
  2. Albatros (Kétszeri Csaba)
  3. Phoenix (Toldi András)

YS III. osztály

  1. Aloha (kormányos: Márton Péter)
  2. Csibor (Simon Pál)
  3. Nati (Muczer Zoltán)

A VI. Balaton Regatta 3-4. futamára június 2-án és 3-án Szigligeten kerül sor.