A Pünkösdi Regattát (YST 2012/2) követően ötven hajós mezőny vitorlázott, folyamatosan élénkülő délnyugati szélben, a Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozat harmadik fordulóján, a fonyódi Joker-Termoplus Kupán.

A versenyt rendező Fonyódi Vitorlás Egyesület háromfutamos up&down pályaversenyt írt ki.

Tizenegy órát követően néhány perccel elkezdődött a rajtprocedúra, elsőként a lassabb Ys III-as hajók rajtoltak, majd az összevont Ys I és Ys II osztályok. Kialakult, stabil délnyugati szélben ideális méretű, szakszerűen kitűzött pályán vitorláztak a versenyző egységek. A szél folyamatosan élénkült a nap során, az első futam 2-es, a második 3-as erősségű szélben zajlott, míg a harmadik futamban a 3-as, 4-es alapszél olykor erősebb pöfföket is produkált. A telepített rajt-célvonal vízközépen, a hajózó úttól nyugatra volt, a krajcbója Bélatelep irányába 1500 méterre a parttól. A lassabb Ys III-as hajók rövidebb pályát vitorláztak, volt külön betétbójájuk.

A leggyorsabb osztályban, három futamgyőzelemmel a Lábad-X nyert, megelőzve az Amphitrité és Aeroplane csapatait. Ys II-ben a fonyódi Vivace legyőzhetetlen volt szombaton, így a Macskának meg kellett elégednie az ezüst, az Imi Jé-nek a bronzérmekkel. A rövid pályát vitorlázó yardstick III hajóosztály küzdelmeit a Birdie nyerte a Catullus Maximus előtt. A Ys III bronzérmese az Allure lett. A 25-ös jollék trónját, a közelmúltban, a Picula műhelyben gyönyörűen felújított Dáridó foglalta el, letaszítva onnan a második helyen végző Tatust. A harmadik legeredményesebb 25-ös jolle a Vöcsök lett. A 15-ös jolléknál a Blue Moon, Yolle Joker, Credo sorrend alakult ki a három futam után.

YST info:

http://www.yardsticktrophy.hu/

Eredmények:

http://www.yardsticktrophy.hu/eredmenyek.html

Antal Gábor képei:

http://www.compassmagazin.hu//galeriak/vii-joker-termoplusz-kupa.html

Film hamarosan!


Fotó: Antal Gábor