Természetesen Pünkösdi Regatta.

 

 

Az előrejelzés:

 

Kiírás

Versenyutasítás

 

Beharangozó a TVSK tollából:

 

Hétvégén rajtol a 38. Pünkösdi Regatta

Még néhány nap és itt a 38. Pünkösdi Regatta hétvégéje. A Balaton második legnagyobb nemzetközi túravitorlás versenye a vitorlázókról, az együtt töltött időről, családias, kiváló hangulatról és természetesen a Balatonról szól. A regatta szombaton Balatonföldvárról rajtol Keszthelyre és onnan majd vissza a vasárnap. Még korai lenne a hétvége időjárását megjósolni – ámbár a szervezők és a rutinos résztvevők szerint a jelenlegi időjóslatoknak megfelelően kiváló vitorlázóidő várható a Pünkösdi Regatta hétvégéjén, június 8-10. között. A regatta futamait a vitorlásvilág számos kiemelkedő sportolója, hajóosztálya és hajója színesíti. Pünkösdi Regatta prognosztizációk következnek – a mezőny teljességének igénye nélkül…

 

A Team Black Jack-től Nagy R. Attila számolt be: ”A hajó tökéletes állapotban van! Roland Gaebler vitorlázó kiválóság, 10-szeres világbajnok, 2010-es Kék szalag győztes, katamarán-specialista – és még sorolhatnánk érdemeit – fogja vinni a Pünkösdi Regattán. Megérzésem a hétvégével kapcsolatban?! Kiváló edzőfutam lesz, remek felkészülés az Ezüst Szalagra… Valamint páratlan évben nem közönségjáték lesz – páros években mindig borult a hajó -, hanem versenyezni fogunk!”

A TVSK-hoz tartozó legnagyobb 70-es cirkálóról, Irokéz elkövetkező Pünkösdi Regattájáról Pajor Zsolt beszélt: „A vitorlázószezon megkezdése, a közös hétvége eltöltése a keszthelyi kikötőben, ez teszi különlegessé számunkra, vitorlázók számára a Pünkösdi Regattát. Csapatunk összeáll a hétvégére, a regattával hangolódik a további versenyekre, az idény további részében többek közt a Rizling Kupára, Fehér Szalagra és Félszigetkerülőre készül.”

A mezőny számos, jeles résztvevője közül kiemelendő Matlaszkovszky Miklós – Fenyő Miklós mellett szintén alapító tagja a Hungária együttesnek – , Márta Máriával és legénységével vesz részt a 38. Pünkösdi Regattán. Így nyilatkozott a hétvégéről:

„Egykezes őrült vitorlázó vagyok, az elmúlt hétvége Fa Nándor, hagyományos Keszthely – Kenese Szóló versenyét a középmezőnyben zártam, kiváló hétvége volt az is számomra. Június második hétvégéjén a 12. Pünkösdi Regattámon veszek részt, ezen a neves versenyen végeztem már az első és a századik helyen is, szívesen megyek minden évben. Figyelem az előrejelzéseket, kiváló szelünk lesz, úgy érzem nagyon jót fogunk vitorlázni! A hajó kiváló állapotban, felújítva várja a hétvégét, legénysége erős! Tagja a majd most, első versenyét teljesítő, mindössze 15 éves vitorlázó, Szepesi Botond is. A Balatoni versenyek között a második legnagyobb a Pünkösdi Regatta. A rengeteg vitorlázónak egy közös együtt töltött hétvégére kiváló lehetőség, és mellette komoly túravitorlás megmérettetés is egyben!”

Raffica és legénysége is készen áll a Pünkösdi Regattára. Elnök-kormányosuk, Király Zsolt így nyilatkozott a hétvégével kapcsolatban: „Nekünk az első a nap a legfontosabb, a másik két napot ki is kell, hogy hagyjuk a közeledő két külföldi verseny – hajóbontás, Raffica és a felszerelés útra való felkészítése – miatt. A pünkösdi szombati napja számunkra egy edzőverseny lesz gyakorlatilag, a szombati futamban a katamaránokkal tudunk leginkább felkészülni az előttünk álló nagy, külföldi versenyekre. A hétvége a személyes részvétel miatt is nagyon fontos számomra és a csapat számára is. Ez nem csak egy verseny lesz, ez egy vitorlástalálkozó mindnyájunknak, minden évben.”

Az AC45 „csodahajó” is részt vesz a hétvége futamain. A mezőny egyik Amerika Kupán is résztvevő „repülő” katamaránjáról Kaiser Kristóf kormányos beszélt: „Nyerni szeretnénk. Egyre nagyobb a kihívás, hiszen sok katamarán jön, minden évben egyre többen vesznek részt a Pünkösdi Regattán is. Számos hajó nagyobb potenciállal fog rendelkezni a miénknél, de erőssége hajónknak, hogy gyenge szélben is jól teljesítenek vitorláink… Ezért is, rendkívül örülünk az eddig jósolt változékony időnek és szélnek. Ez a hétvége egy élénk felkészülés lesz számunkra a Kék szalagra, amelyről az elkövetkezendő időszakunk szólni fog.”

A katamaránok legismertebb hazai képviselője, a vitorlássport egyik legkiemelkedőbb alakja Litkey Farkas így nyilatkozott a Pünkösdi Regattáról: „Ez lesz az első versenyünk az idei évben. Elsősorban a sebességünkre koncentrálunk majd, illetve nyomon követhetjük versenytársainkat és hajóikat. A hajónk rendben van, több felújított elemmel áll a Pünkösdi Regatta rajtjához… Sok minden köt a versenyhez, ehhez a hétvégéhez is társulni fognak emlékezetes pillanatok az egész csapat számára…

Ami igazán különlegessé teszi, hogy egy egész hétvégét töltenek együtt, egy kikötőben azok az emberek, akik, amúgy csak ritkán tehetik ezt meg.”

A szervezők a Pünkösdi Regatta hétvégéjének programját, helyszíneinek megközelítését a vitorlázók kényelmének előtérbe helyezésével állították össze. A Pünkösdi Regatta népszerűsége a látogatottságának és a résztvevők létszámának növekedésén is észrevehető. A most következő kiváló versenyhétvége hangulatát várhatóan a remek vitorlázó idő is támogatni fogja majd.