Coutts visszatért! Az ETNZ rakéta. A Luna Rossa Piranha meg szimplán jó.

Ámerikába költözött az AC cirkusz. A newporti (Rhode Island) megmérettetésre a kínai csapat már nem utazott el, de ennél jóval fontosabb hír, hogy Sir Russell Coutts visszatért és kormányt ragadott! Az idén 50 éves

vitorlázófenomén

remek vitorlázással golyózta ki sorra ellenfeleit a newporti párosverseny futamain. A verseny négy napjából az első hármon brillírozó Spithill (Oracle Racing) a negyedik napon már nem találta gólrúgó cipőjét. A döntő párosversenyben ugyanis Coutts és Spithill csapata csapott össze és végre olyan rajt előtti csatát láttunk, amit még egy ideig lehet emlegetni. Nem nagyon hibázott Spithill, de Coutts annyira agresszívan támadott hátulról, hogy azt nehéz volt jól, időben lereagálni. Végül Coutts egy hirtelen mozdulattal Spithillék alá tudott keverni és innét totálisan blokkolta a szélfelöli hajót. Coutts csapata így jó előnyre tett szert már a rajtnál és bár az utolsó körben egy-egy pillanatra mutatkoztak a kifulladás jelei, azért végig állták a sarat és leverték az AC címvédő kormányosának csapatát.

Jó versenyeket láthatott az, akinek volt ideje nézni a közvetítéseket. Sajnos pár látványos mozzanatról lemaradtunk az első napon, mint pl. amikor az ETNZ hajóján bent felejtették a lee backstag-et leejtésnél, aminek csúnya zakó lett vége a kb 10 csomós szélben. Visszaállítani se nagyon lehetett, mivel a szárny felső extra toldása megtelt vízzel. 3 szektor is sérült a szárnyon és tartalék híján kukázniuk kellett. Egy szektort javítottak, egyet kaptak az esemény tartalék alkatrészeiből, egyet pedig lenyúltak az ifjúsági hajóról. A szárny végül újra összeállt és a kiwik mehettek még pár dobogós helyet a mezőnyfutamok során.

A mezőnyversenyen Chris Draper és a Luna Rossa – Piranha vitorlázott a legmagabiztosabban. Az utolsó futamot nem a legjobb rajtot követően nyerték meg.

Az AC 72-eseket szépen lassan lehet vízre tenni, szóval hamarosan láthatunk fotókat, videókat is az AC és a Louis Vuitton versenyeken használandó 72 lábas hajókról! Végre!


Fotó: Gilles Martin-Raget/americascup.com