Vadnai Jonatán Európa-bajnokként térhet haza Ausztriából a Laser 4.7 hajóosztály kontinens viadaláról

Az ausztriai Breitenbrunn adott otthont augusztus 11-18 között a Laser 4.7 hajóosztály Európa-bajnokságának, ahol Vadnai Jonatán bátyja nyomdokaiba lépve korosztályos Európa-bajnoki címet szerzett.

Alig két évvel ezelőtt adhattunk hírt arról, miszerint Vadnai Benjamin Laser 4.7 osztályban korosztályában, azaz U16 kategóriában Európa-bajnoki aranyat szerzett, s immáron második alkalommal büszkélkedhet Magyarország ekkora sikerrel a Vadnai testvérek jóvoltából.

dsc0372.JPG

Számos nemzetközi és hazai győzelmet követően Benji gyűjteményét idén egy világbajnoki címmel koronázta meg, s úgy tűnik, idén átadta a stafétabotot öccsének, Benjaminnak, aki összesített 9. helyezésével szerezte meg bátyja után hazánknak a korosztályos aranyat.

Az Európa-bajnokságra nyílt verseny lévén a világ minden részéről érkeztek Laser 4.7 versenyzők a legjobbaknak járó díjak megszerzése céljából, így fordulhatott elő, hogy a nemzetközi versenyben Joni korosztályában a győzelmet és az összetett ezüstöt egy szingapúri fiatal, Ryan Lo szerezte meg, a török Aribas Y Doga mögött, ám az Európa-bajnoki cím boldog tulajdonosa a mi Jonink lett, aki a nemzetközi verseny 9. helyén végzett a 215 fős mezőnyben.

plakat.jpg

A regatta első napjaiban a rendkívüli gyenge, bizonytalan széljárás nehezítette a versenyzők és a rendezőség dolgát, így a selejtezők tervezett hat futamából három nap leforgása alatt csupán négyet sikerült teljesíteni, mely után a rendezőség arany, ezüst, bronz és smaragd csoportra osztotta a versenyzőket, hogy további hat futamon mérhessék össze tudásukat. Sajnos azonban az időjárás a döntőkre szánt futamok számát is megtépázta, s a fiatalok csupán négyet tudtak teljesíteni belőle.  A lányok versenyében még nagyobb zűrzavart okozott a szélhiány. Számukra ugyanis se a nyitó, sem pedig a harmadik versenynapon nem sikerült érvényes futamot lebonyolítani, így a kvalifikációs szakaszt egy nappal meghosszabbította a rendezőség, melynek következtében a döntőkre szánt napok száma eggyel csökkent, s azok közül is az utolsón szélcsend uralta a vidéket, így a döntő két futamra korlátozódott.

dsc0397.JPG

Fiatal versenyzőink közül a 215 fős fiú mezőnyben Vadnai Jonatán és Takács Levente verekedte be magát a legjobbakat felsorakoztató 54 fős arany csoportba, míg a lányok 117 fős versenyében Virág Flóra folytathatta a döntőt a legjobbak között, aki remek kezdést követően a 12. helyről várhatta a további futamokat. A selejtezők során nem maradtunk futamgyőzelem nélkül  sem Hirschler Rebeka jóvoltából, aki csoport győztesként szelte át a célvonalat, s csupán néhány ponttal maradt le az arany csoporttól.

A döntő futamaiban Levente és Flóra sajnos hibáztak, s mindketten visszacsúsztak a 31. helyezésig. Joni azonban egyenletes teljesítményt nyújtva, – mely a helyi instabil, forgolódó szélben nem volt egyszerű feladat – beverekedte magát a legjobb tíz közé a nemzetközi versenyben, s szerezte meg az Európa-bajnoki címet korosztályában, az U16 kategóriában. GRATULÁLUNK!!!

EREDMÉNYEK


http://laser47euro.ycbb.at/results.html