Hetek óta beszédtéma a Pécs közeli Orfűn, hogy wakeboard pályát akarnak építeni az Orfűi-tavon. Minden jóérzésű „vízen-járó” ember ódzkodik a vízből kiálló betontömbök és vasoszlopok látványától.

A balatoni vagy velencei-tavi vitorlázások alkalmával is találkozhatunk ezekkel a förmedvényekkel, amelyek nem csak csúnyák, de a hajóval közlekedést is veszélyeztetik. Orfűn nincs olyan hajóforgalom, mint a Balatonon, sőt a kistavon semmilyen hajóforgalom nincs, viszont van egy olyan környezet, ami az országban kevés helyen adatott meg. Orfűt sokszor hasonlítják az Osztrák, Német vagy svájci tóvidékekhez, talán nem is alap nélkül. Nagyon meg kéne ahhoz erőltetnem magam, hogy keressek az emlékképeim között a Gardán, a Chiemsee-n, az Attersee-n, a bodeni vagy Genfi-tavon egy wakebord pályát. Érdekes onnan nem hiányzik.

Vannak olyan helyek, ahol nem elegáns és végképp nem odaillő egy ilyen alkotmányt elhelyezni. Amennyiben fel kéne sorolnom azokat a helyeket Magyarországon, ahova biztosan nem illik a wakeboard pálya, akkor Orfű dobogós helyre kerülne.

Szeptember 24-én kerül az orfűi képviselőtestület elé a wakeboard pálya ügye. A település utolsó esélye, hogy a község vezetői nemet mondanak az Orfű értékeit veszélyeztető beruházásra.

Magyaros, nem?