Klasszikus őszi reggel. Hűvös, párás, élénk keleti szél, igazi vitorlázó idő.

A 9 órára meghirdetett gyülekező előtt pár perccel még csak néhány jelentkező toporog és a vizet kémleli. Mi lesz itt, ma?

Rövid várakozás és máris nyolc csapat nevezett. Nem reméltem hatnál többet ebben az időben. A legaktívabb a 15-ös flotta volt, 4 csapattal indultak.

„Táltos” csapata Mireider Ádám, Lehner Mihály, Gelencsér Viktor.



„Szivárvány” csapata, Barta Ferenc, Tóth Norbert, Barci Orsi.



„Sexy Csoki” csapata Kővári Tamás, Kővári Péter, Németh Krisztián.



„Yorik” csapata, Bene Attila, Boros Béla , vendégként Szabolcsi József.



A védő a BAHART  csapata, Dániel Gábor, Dániel Marcell, Beck Gergő.



SVSK csapata, Dr. Vőneky Ákos, Fazekas József és ifj. Vőneki Ákos.



Zolika csapata, Hámos Zoltán, Birtok Hajnal, Tóth Levente.



Nagyhajós csapat, Hrehus Pál, Dávid Péter és egy vendég.



Gyors eligazítás, kisorsoltuk a párokat és a hajókat. Négy egyforma hajó, egyszerre két- két pár versenyez. A selejtező futamok többsége gyorsan eldőlt. Két nyert futamig megy a párharc, az első futam után hajócsere, ha van 3. futam is akkor sorsolással dől a hajó beosztás a döntő futamra. Az első párban a Dani 2:0-ra verte a Táltos csapatot. A védővel kezdeni nem szerencsés, de a sorsolás így sikerült. A másik párban az SVSK csapata a 3. döntő futamon tudott csak Yorik fölé kerekedni, 2:1.. A többségnek ez így jó volt, mert időben elkészült a sült kolbász és a hús ami a Bene Atus önként vállalt feladata volt. A Szivárvány csapatának volt a legnehezebb dolga. Ők a rajt előtt egy perccel ültek először ilyen hajóba. Zolika csapata első futamban még nagy fölénnyel , majd a másodikban már erősen megszorongatva, de biztosan jutott tovább ebből a párosból, 2:0. Nagy küzdelmet ígért a Nagyhajósok és a Sexy Csoki  harca. A harc elmaradt, a „kishajós” rutin felülkerekedett a Nagyhajósokon, 2:0-lal Sexy nyert.



Középdöntőben szoros futamokon, izgalmas versenyek zajlottak. BAHART – ZOLIKA ütközet első futama végig váltott vezetéssel zajlott. A cél előtt 50 méterre az  utolsó hauzolásnál még Zolika vezetett, de a célba a Daniék értek be 5 – 10 cm előnnyel. A rendező hajó teljes személyzete árgus szemekkel nézte a cél vonalat. Aki valaha állt már ilyen helyen az tudhatja, hogy onnan nagyon jól látható a legkisebb különbség is. A következő futamot simán nyerték a kihívok,  1:1. A hajósorsolásnál Daniék nyerték a hajó választás lehetőségét és meglepetésre a vesztes hajót választották. Igazuk lett, a döntő futamot biztos előnnyel nyerve készülhettek a címvédésre.



Másik ágon a SEXY CSOKI – SVSK  verseny is csak döntő futammal, 2:1 – re  dőlt el a csokisok javára. SVSK csapat sok technikai hibával versenyzett. Edzéselméleti alaptétel: taktikát jól megvalósítani csak biztos technikai tudás birtokában lehetséges.



A döntő igazolta, hogy a legjobbak kerülhetnek csak el idáig. Jó rajtokat, kevés hajókezelési hibát, izgalmas futamokat láthattunk. SEXY CSOKI  oldalválasztásai nem jöttek be, nem tudott előnyt szerezni. Az első futam hátszelébe még jelentős hátrányt sikerült ledolgozniuk egy markáns frissüléssel, de a futamokat végig vezetve biztosan őrizte meg Siófok Mach Race Bajnoka címet a BAHART csapata.



Szép nap volt, lement 17 páros futam, elfogyott több liter forralt bor, megettünk 8 kg húst és kolbászt. Mi kell még?    Most már csak sok csapadék, hogy teljen a tó, aztán meg jó jég, hogy a jégszánokat is koptathassuk egy kicsit.

Verseny támogatója a Pomucz Vitorlásiskola.

Rendezője a Siófoki Vizi Sport Kör

Jó Szelet!