Szombaton elrajtolt a vitorlázás nonpluszultrája a Vendée Globe. És ahogy lenni szokott az első napon már kiállók is akadtak.

20 skipper adta le nevezését az egykezes megállás nélküli Földkerülőre a Vendée Globe-ra. Ez ugyan kevesebb, mint az előző versenyen, de abba biztosak lehetünk, hogy a színvonal nem csökkent. Nagyon kevés olyan résztvevője van a regattának, aki legalább egyszer nem teljesítette már a távot. Közöttük az egyetlen nő is Samanta Davies is. Nekünk túl sok megjegyezni valónk nincs, mindössze annyi, hogy melyik ismert szponzor most éppen kit szponzorál.

A rajtvonal 14 csomós Északi szélben várta a versenyzőket, ahol el is rajtoltak 19-en. Egy hajó a Bertrand de Broc kormányozta Votre Nom Autour du Monde visszafordulni kényszerült, mert egy szerencsétlen ütközés a kisérőmotorossal, megsértette a hajóját és javításra szorult. Így elszenvedett némi hátrányt, de még szombaton útjára indult.


A rajtnál egyébként öt hajó korai távozásra adta a fejét, de hibájukat javították és gond nélkül ugorhattak neki  a 27000 mérföldes vitorlázásuknak.


Bár a mezőnyt nem tépázta a Biscaya öbölben szokásos viharok egyike, azért rögtön az első nap hozott áldozatot. Méghozzá a Safran (Marc Guillemot) összeütközött valami víz alatti tárggyal késő délután. A kormányos nem kockáztatott és visszatért a Sables d’Olonneba az anyakikötőbe. És jól is tette, hiszen kiderült, hogy a hajó sérülése olyan, hogy a tőkesúly cseréje nélkül nem megoldható. Így reggel 8:30-ra bizonyossá és hivatalossá vált, hogy Marc Guillemot kénytelen feladni az idei Vendée Globe-ot.

A mezőny eleje jelenleg lassan kiér a Biscaya Öbölből és terv szerint portugál partok mentén haladva a passzátszeleket igyekszik  minél elöbb elérni.