Az idei Vendée Globe egyik fontos szereplője a hidrogenerátor, de mégis mi ez és mi a szerepe?

Kétségtelen, hogy jelentős előnyökket jelent, ha a hagyományos üzemanyaggal működő generátort ki tudnák váltani egy jóval könnyebb megoldással. A generátor hátránya egyes számítások szerint azt jelenti, hogy egy Horn-fok Sables d’Olonne távon 100 kg üzemanyag súlya fél óra hátrányt jelent.  És akkor még nem beszéltünk a motor súlyáról. Nem csoda, hogy különböző megoldásokat keresnek arra nézve, hogy mindezt a súlyt ne kelljen magukkal vinni.

Az idei Vendée Globe-on még csak egy olyan hajó van, ami 100%-ig zöld energia működtetet. A többiek vegyes megoldásokat használnak így spórolva a szállítandó üzemanyagon.. A többség a különböző zöld energiaforrások mellett még megtartotta a hajóban a motort is, de jóval kevesebb üzemanyagot visznek magukkal az elektromos rendszer töltésére.



Az egyik legújabb megoldás a zöld energia forrrásokra a hidrogenerátor. Fejlesztését az előző Vendée Globe alatt kezdték. Ez az eszköz a hajó mozgási energiáját alakítja át elektromos energiával. 7 és 25 csomó között tudják használni. Szerepük főleg a déli óceánokon jelentős, hoszen a napelemeket csak akkor működnek igazán jól, ha süt a nap.  A trópusokon általában 15-16 A-t termel a napelem és a hajó fogyasztása 12 A, tehát itt elsősorban támaszkodhat a napelemekre a versenyző, de ez a déli óceánokon már nem elég és ott van igazán szükség a hidrogenerátorra.

A hidrogenerátorok propellerének szögét állítani lehet egy hidraulikus pumpával, hogy kisebb sebesség mellett nagyobb ellenállás révén több energiát termeljenek. Az elméleti modellek szerint 10 csomónál 0,4 csomót lassít a hajó sebességén. A hajó farán a kormányokhoz a lehető legközelebb lógatják a vízbe, hogy az megvédje az esetleges vízalatti tárgyaktól és a különböző vízbe lógó hajórészek miatt  kialakuló áramlások miatt itt  a legkisebb az ellenállása.



A Gamesán a tesztelések során 42 A termelt 16 csomónál, ami jóval több, mint amire szüksége van. Így még jut energia az akkumulátorok töltésére is.

A fő baj, ami ezen a versenyen is látszik, hogy igen sérülékenyek, annak ellenére, hogy nagyobb tárgyak esetén felcsapódással védik. De jég, hínár, akadályozhatja a helyes működést.

Mindenkinek volt kisebb-nagyobb baja a hidrogenerátorával. Mike Goldingnál ugyan jól működtek, de elfüstölt egy konverter nehezítve az életét. Alex Thomson egy hónap után tudta megjavítani a hidrogenerátorát.

Bernard Stamm mindkét hidrogenerátora tönkrement, de egy spanyol blogger szerint maga a csapat hibás abban, hogy elvesztette őket, mivel átalakították és a rendszert nem védte a felcsapódó megoldás, csak egy sínen lehet emelni vagy sűllyeszteni. Állítólag még a gyártó cég sem vállalt a termékére így garanciát.



A zöld energiák használatára egyre nagyobb az igény, már csak ezért is, mert rengeteg súlyt lehet megspórólni vele, de a működésük még nem stabil és így szükség van a hagyományos módszerekre is. Még így sem garantált a siker, hiszen kevesebb üzemanyagot visznek így magukkal a versenyzők, de ha befuccsolnak az új technológiák, akkor az nem elég általában, hogy hazaérjen a versenyző.


A gyártó oldala