Ez a jelző maximálisan igaz Jeanne Socrates-re, aki a napokban kerülte meg a Horn-fokot.

A Vendée Globe mezőnyével együtt kerülte a legendás csücsköt, ami önmagában még nem lenne hír, de egyedül vitorlázik egy Najad 380-al. Talán ez sem ritkaság, de Jeanne alig múlt 70 és ez talán már mutat valamit.



1990-ben ismerkedett meg a vitorlázással úgy, hogy elötte soha nem próbálta. A dologból igen nagy szerelem lett, mert Jeanne-ék körbevitorlázták a Földközi tengert és hajóztak a Karib tengerre is. Sok-sok vakációt töltöttek vitorlázással, egészen addig, míg George, Jeanne férje elhunyt rákban 2003-ban. És a történet itt kezd nem mindennapivá válni, hiszen Jeanne úgy gondolta, hogy ezt az életet folytatni akarja. Nem érezte jól magát Londonban és egyre szilárdabb lett az elhatározása. Megtanult mindent amit iskola padban meg lehet tanulni Angliában. Egy átkelésre keresett egy embert és megtalálta a holland Daan-t aki viszont lekéste az indulást. Igy Jeanne nem várta meg és egyedül indult. VHF-en Daan utólérte és megbeszélték melyik Karib-dzigeten találkoznak.

Tanult, tanult, tanult és végül úgy döntött, hogy egyedül jobb. Minél tovább hajózott, annál többször került szembe technikai porblémákkal, amíg mindent megtanult a gyakorlatban is.



Azóta harmadszor vág neki a földkerülésnek és már elnyerte a „legidősebb nő, aki megkerülte a földet” címet.Most 2012 októberében indult Victoriából (Kanada) és 2013 május/júniusában szeretne visszaérni. Az elmúlt héten éppen a Vendée Globe mezőnyével kerülte a Horn-fokot.

Az biztos, hogy Jeanne nem mindennapi jelenség. Nem tudom ki mit szólna, ha az anyukája vagy nagymamája a süti sütés vagy nyugdíjvárás helyett 7-es szélben próbálna reffelni a Patagónia partjainál. Jeanne októberben múlt 70.


http://www.svnereida.com


Jeanne jelenlegi pozíciója


Fotó: http://www.svnereida.com