Eddig még nem nagyon írtunk erről a versenyről. Hogy ennek mi az oka?

Őszintén be kell valljam, hogy egyfajta sznobság. Hisz hogyan is érhetne fel ez a verseny a VOR vagy a Vendée Globe szintjére?

Úgy jártam ezzel, ahogy általában akkor szoktam, ha nem olvasok rendesen utána, de véleményt alkotok.  Viszont mostantól több mint egy évig ez máshogy lesz.  Miért is?



Két dolog változott. Egyrészt találkoztam a soron következő verseny egyik magyar résztvevőjével, aki a fiával az egész versenyen részt fog venni és a lelkesedése rám is rám ragadt. Másrészt elolvastam, megnéztem néhány információt a versenyről és annak történetéről. De, hogy miről is beszélek?

A Clipper Round The World története 1995-re nyúlik vissza, amikor is Sir Robin Knox-Johnston✵ másodmagával megalapította a Clipper Ventures céget és elkezdtek 8 darab 60 lábas hajót építetni azzal a céllal, hogy azok számára is elérhetővé tegyék az óceáni versenyzést, akik részt szeretnének venni egy ilyen kalandban, de életük során nem válhattak profi vitorlázókká.



A résztvevők beszállhatnak az egész verseny idejére, de szakaszokra is. Kinek, hogy ideje, pénztárcája engedi. A hajón egy profi skipper vezényletével vesznek részt a csapatok.  Nem is akárkik. A második versenyt például az az Alex Thompson nyerte, aki  mára ismert és sikeres szólóvitorlázó lett.

Az első verseny 1996 októberében indult útjára Plymouthból és egy év alatt  13 kikötőt érintve megkerülve a Földet ugyan oda tért vissza.

Azóta már  nyolc versenyen túl van az elképzelés és most a kilencedik  versenyre másodszor cserélődött a flotta.  Először 2004-ben négy verseny után 10 darab 68 lábas hajó cserélte az előző generációt, most pedig 12 darab 70 lábas áll harcrendbe, hogy körbevitorlázza a Földet. Egy-egy földkörüli verseny 13-16 állomást tartalmaz.



A 2013-2014 évben az új 70 lábas hajók jelentik a kihívást, hiszen ezt a versenyformát is utolérte a design forradalom, ezek a hajók rettenetesen hasonlítanak egy VOR 70-re, azzal a különbséggel, hogy itt fix a tőkesúly és 22 ember versenyzik vele.

A következő részekben írunk erről, a mostani útvonalról és a legénység toborzás részleteiről is. Hiszen most már Bacsó Tibor és fia Ádám jóvoltából az elejétől a végéig végig követhetjük a versenyt.



Robin Knox-Johnston volt az első ember 1969-ben, aki egyedül, megállás nélkül körbevitorlázta a földet. És ezzel meg is nyerte az első egyszemélyes megállás nélküli Földkerülő versenyt



A verseny honlapja


Fotó: Clipper Round The World