A manapság vizen lévő 15-20 év körüli túrahajókon– tisztelet a kivételnek – esedékes lehet egy kisebb-nagyobb felujítás.

Itt nem elsősorban az ozmózis, és viharkárokra gondolok, hanem a belső részekre; kárpitokra, elektomos halózatra, és a bútorokra. Az előbbiekre számos vállalkozó kínálja szolgáltatását a kikötök körül, azonban a bútorok tekintetében már árnyaltabb a kép.



A hajó fafelületeinek felujítása hagyományos technológiákkal ritkán szokott sikerülni maradéktalan sikerrel, amennyiben minőségi elvárásai vannak a hajótulajdonosnak.

Ennek számos oka van, de a leggyakoribb problámák között említeném a csiszolás – lakkozás körül kialakuló anomáliákat.



Akinek valaha is volt ilyen irányú tapasztalata, annak sok “AHA”-élménye lesz eme sorok olvasásakor.

A hajóbelsők hangulatát elsődlegesen, a fafelületek állapota és színvilága határozza meg. A legtöbb túrahajó bútorzata rétegelt furnérlemezből készült, amit a beépítés előtt, festenek, lakkoznak. Ezért egy rossz állapotban lévő; kopott, és összekarcolt bútor nem ékköve egyetlen hajónak sem, valamint  komoly értékcsökkentő tényező adás-vételkor.



Ezért a hajó kamaszkorának elhagyása után (de nem ritka, hogy korábban) időszerűvé válik a bútorok csiszolása, lakkozása ami komoly beavatkozás a hajó életében, ami a hajóbelső teljes kipakolásával, és rengeteg porral jár.



Ezért a hagyományos csiszolás, és lakkozás helyett, lényegesen jobb és tisztább megoldást kínál az amerikai a 3M cég, akit már nem kell bemutatni hajós körökben sem.



A 3M cég terméke a Di-Noc film, ami egy épitészeti fólia, mely innovatív megoldást nyújt a hajó belső terének, bútorzatának teljes, és sikeres felujításához.

Ez azon hajótulajdonosoknak lehet jó hír, akik évek óta halogatják a fafelületek felujítását, és persze azoknak is akik csak modernizálni, -pl. a mai hajók minimalista hangulatában – szeretnék látni hajójuk bútorzatát.



A bútorfóliázással nemcsak a korábbi lyukak és karcolások tüntethetőel el, hanem egy egységes és hibátlan felület hozható létre. Ez egyben egy lehetőség is a hajóbútorok színének, és mintájának teljes  megváltoztatására.

A Di-Noc film egy könnyű öntapadós fólia, amely bármely meglevő felületre telepíthető. Tökéletes megoldást nyújt a faanyagok ill. a bútorok cseréje, vagy felujítása helyett. A nap által kifakult, matt bútorokból egységes felületű és színű az eredetivel megegyező minőségű felület hozható létre, por és csiszolás nélkül.



Jelenleg több mint 500 féle minta és szín adja vissza élethűen a fa-, fém-, márvány, alu-, kő-, bőr-, karbon és sok egyéb más anyagok mintázatát, textúráját.



A 3M Di-Noc fóliával felújított hajó megtekinthető Balatonkenesén!

További info:

Várnai Roland +3630-3740344


www.comfortyachting.hu


info@comfortyachting.hu