Kína hajózási történelmének nagy pillanatai még Kolumbusz elött zajlottak.

Abban az időben a történészek szerint kicsinek nem mondható flottával vágtak neki a tengereknek. A legnagyobb hajóik mellett a Santa Maria eltörpült. De mivel az akkori közvélemény a birodalmat súlytó szerencsétlenségekért ezt a flottát okolta a Kinai Birodalom jó sokáig nem próbálkozott a tengerek meghódításával és bezárkózott.

Valójában korunkban kezdett ez a bezárkózás oldódni és a vitorlássport területén a kínaiak már részt vesznek az America Kupán, a Volvo Ocean Race-en és persze az olimpiákon. Részvételük az egykezes földkerülésben eddig nem volt jellemző. Most viszont Guo Chuan 2012 november 18 és 2013 április 5. között az újkori történelem első kinaiaként megkerülte egyedül a Földet egy Class40-es osztályú hajóval.A 48 éves sportember 138 nap alatt Qingdao-ból Qingdao-ba vitorlázott Szerette volna 125 nap alatt körbeérni, de a fedélzeten akadtak komoly problémái, felszerelések meghibásodása, halászháló a kínai partoknál, gyorsan mozgó trópusi vihar és jópár nap veszteséget szenvedett egy szélcsendes zónába.

Az egyik legfontosabb amit a tengeren tanult a vitorla tesztelés szükségessége mellett, hogy az élelmiszereit ízletesebben rakja össze, mert ennek egyhangúságával és mennyiségével komoly gondjai voltak.

Quindaoból indulva a Horn -fok illetve a Jóreménység fokát megkerülte, majd az indonéziai Sunda szoroson vitorlázott Quindaoba vissza.

Hazaérve megköszönte a szélnek, hogy vele illetve ellene volt.Guo az egyetlen hivatásos tengeri hajós Kínában. Első kínaiként vett részt a Clipper Round the World-ön 2006-ban. Mint médiaszemély volt jelen a 2008-2009-es VOR-on a Green Dragon fedélzetén és a Mini Transat első kinai résztvevője volt 2011-ben.