Balatoni Évadnyitó, 2013. május 11-12.

A néhány héttel ezelőtt szinte még jégtáblákkal borított Balaton, és a késve érkező tavasz miatt az évadnyitót a Szövetség erre a hétvégére halasztotta. A windguru előrejelzése nem sajnálta a vörös és lila árnyalatokat, ezért az egyre népesebbé váló F18-as mezőny mindössze kilenc nevező egységgel vágott neki idei első versenyének.

A szombati négy futamos versenynap gyenge, néha szinte teljesen leálló széllel hozta a nyár közepi hangulatot, így a mezőny halasztással kezdte a napot. Az első futamra nem ért oda minden egység a rajtvonalhoz, de a későbbiek során folyamatosan erősödő szélben a papírformának megfelelően lassan örökös bajnokká váló Váradi-Petheő páros dominált. A lekésett rajt az első futamban szokatlan befutási sorrendet eredményezett, amely a végeredményre nézve jelentősen átrendezhette volna az erőviszonyokat.

Az időjárás azonban közbeszólt. Az első napon kiemelkedőt teljesítő Vándor Róbert és Kalocsai Zsolt vasárnap borulás miatt feladni kényszerült, így aznap a 6-8 Beaufort erősségű szélben hatalmas hullámok között mindössze két csapat várakozott a rajt előtt. A két hajó párharca helyett a futamon végül egyetlen hajó indult, mert a rajteljárás előtt a Váradi-Szabó János és Petheő Tamás alkotta egység a rendezőktől kapott téves információk alapján a part felé vette az irányt.

A tavaly még Michaletzky Lucával az olimpiai vegyes csapat ízét kóstolgató Diószegi Zoltán korábbi megszokott mancsaftjával, Jankovics Gáborral állhatott a dobogó legfelsőbb fokára. A hosszú évek közös rutinja kifizetődőnek bizonyult: „Sajnos nem tudtunk eleget vitorlázni, a hajót sem volt időnk rendesen összerakni. Rengeteg technikai probléma adódott, és a rajtok sem sikerültek túl jól.” – nyilatkozott Diószegi szerényen. „Szerencsénk volt, a vasárnapi magányosan teljesített futamban pedig kizárólag a biztonságot tartottuk szem előtt.”

A tavalyi őszi bajnokság 35 csomós széllökései még erősen élnek a vitorlázók emlékezetében, a legtapasztaltabb egységek is felelősségteljesen, és valószínűleg jól döntöttek a résztvételről. Az idei évadnyitó meghozta a lendületet, ráadásul számos új hajót köszönthet köreiben az osztály, tehát mindenképpen izgalmas katamarános szezon elé nézünk. Júliusban Olaszországban világbajnokság lesz, ahol ha minden jól megy, nyolc magyar egység is megmérettetheti magát.




Eredmények:

  1. Diószegi Zoltán – Jankovics Gábor
  2. Váradi-Szabó János – Petheő Tamás
  3. Vándor Róbert – Kalocsai Zsolt


Fotó: Tumbász Hédi