A Spartacus Vitorlás Egylet és Balatonföldvár városa közös sajtótájékoztatója május 17-én, Balatonföldváron


2013 – Két vitorlás világverseny Balatonföldváron a Spartacus Vitorlás Egylet rendezésében!Repülőhollandi világbajnokság május 24. – június 1.

Vajon a hazai pályán megszerzi-e a Majthényi Szabolcs – Domokos András páros a tizedik világbajnoki aranyérmét?


Windows Optimist Európa-bajnokság június 29. – július 7.

250 fiatal vitorlázó és a kísérő családtagok igazi fesztiválhangulatot teremtenek majd Balatonföldváron.

Két vitorlás világversenyt rendez az idén a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet. Mindkettő páratlan a maga nemében. A magyar szempontból legsikeresebb hajóosztály, a repülő hollandi versenyét a bajnokesélyes magyar páros miatt már most kiemelt figyelem kíséri.

Az Optimist pedig a legkisebbek, az utánpótláskorúak hajóosztálya. Hihetetlen sok hajó versenyez világszerte, a kiemelt figyelem a világversenyek rendezésének szigorú szabályaiban is megmutatkozik: a biztonságtól a kommunikáción keresztül a hajók útvonalának valósidejű monitorozásáig rengeteg mindent megkövetel a nemzetközi hajóosztály-szövetség.

A Spartacus Vitorlás Egylet pályázaton nyerte el a világversenyek rendezési jogát. A sikerben szerepe volt a klub múltjának, a tagság nemzetközi tapasztalatának és az eddig megrendezett világversenyek sikerének is.


Balatonföldvár a magyar vitorlássport idei fővárosa

Balatonföldvár történetében, városunk életében meghatározó és jelentős szerepet játszott és játszik a hajózás és a vitorlás sport. A településünket alapító Széchenyi család nem véletlenül, már az üdülőtelep kialakításának kezdetén döntött hajókikötő létrehozásáról. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy mára ez a kikötő a Balaton és Magyarország legnagyobb befogadóképességű, közel 400 hajó tárolására alkalmas létesítménnyé vált.

Városunk földrajzi fekvése, a Balaton keleti és nyugati medencéjének találkozási pontja révén kezdetektől fogva a balatoni vitorlás sport – és turizmus egyik központja volt.

Az elődök által létrehozott értékeket tiszteletben tartva, Balatonföldvár számára kiemelten fontos a Balatonhoz és a vitorlázáshoz kötődő események, programok szervezése, lebonyolítása, támogatása.

A város területén három vitorlázással foglalkozó egyesület működik, melyek közül a városi tulajdonú Vízi sport – és Vitorlás Egyesület révén több mint 1 évtizede lehetőség van a helyi gyerekek ingyenes sportolására és oktatására.

A hagyományok ápolása és az elért eredmények motiválnak bennünket akkor, amikor kezdeményezzük a vitorlázás tantervbe történő beemelését a balatonföldvári Gróf Széchenyi Imre Általános Iskolában.


A 2013-AS VERSENYEKRŐL


REPÜLŐHOLLANDI VILÁGBAJNOKSÁG

2013. május 24-től június 1-ig kerül sor a repülő hollandi hajóosztály világbajnokságára.

Ez az az igen népszerű és látványos hajóosztály, amelyben a Spartacus Vitorlás Egylet tagjai, Majthényi Szabolcs és Domokos András immár kilenc világbajnoki címet szereztek.

A hajóosztályban felnőtt – elsősorban Németországban – egy fiatal, eredményes hollandis generáció, különleges izgalmat ígér tehát ez a világbajnokság a hazai szurkolók, tévénézők számára: vajon itthon marad-e a világbajnoki trófea, a súlyos ezüstkupa és az ezüst sombrero?A világbajnokságra eddig 19 nemzet 85 hajója nevezett.

Három korábbi világbajnok lesz jelen: a dán Bojsen-Moeller testvérpár olimpiai aranyat és bronzot is nyert, 2005-ben éppen a balatonon szereztek világbajnoki aranyat; a holland Enno Kramer – Ard Geelkerken páros hazai vizeken nyert, míg az idei házigazda, a Majthényi Szabolcs – Domokos András kettős kilencszer volt – eddig – világelső.

A z esélyesek között tartják számon a legjobb német és holland egységeket is. A német  Stefan Beichl – Bene Wiedemann páros tavaly német bajnok volt, a Kay-Uwe Lüdtke – Kai Schäfers kettős pedig a legutóbbi világbajnokságon bronzérmet szerzett.

Négy huszonéves kormányos lesz a mezőnyben, közülük az olasz Nicola és Francesco Vespasiani testvérpár rendkívül tehetséges és jó vitorlázók, a tavalyi világbajnokságon negyedikek lettek.

A hazai repülőhollandisok közül a Majthényi-Domokos páros mellett Süli Andrásnak és Papp Dávidnak, (tavalyi EB és VB 10.) és a Kardos Antal – dr.Polgár Csaba kettősnek (tavalyi Eb 11.) van a legfrissebb nemzetközi rutinja, de a Ziegler – dr. hajtó illetve a Gáborjáni Szabó – Argay páros is szerezhet kellemes meglepetést.

Hét hölgy van a nevezési listán, egy  komplett női páros, a holland Tanja Heijink és Pia Matscheroth, ezenkívül három kormányos (egy angol, egy cseh, egy német)  és két manschaft (mindkettő német).

Tekintélyes az orosz flotta 6 hajóval, pár éve  egy orosz testvérpár elhatározta, hogy feléleszti a hollandizás műfaját Moszkva környékén. Nemcsak a régi hajóikat újították fe, hanem jó karban lévőket is vásároltak Európa különböző pontjain, azóta komoly bajnokságokat rendeznek.

Technikai szempontból egy új építésű, Planatech gyártású hajó bemutatkozása lesz érdekes. A cég tavaly készítette el első két hajóját. Az osztályelőírások tűréshatárait kihasználva újratervezték a hajót, számítógépes programok segítségével  tökéletesen szimmetrikus hajótestet alkottak, a súlypontot úgy alakítva, hogy a hajó sebessége a hullámokon maximális legyen.

Az új hajót Majthényi Szabolcs is tesztelte tavaly. Balatonföldváron ezt az új hajót Alberto Barenghi, az IFDCO (Nemzetközi Repülő Hollandi Szövetség) elnöke fogja kormányozni.

A fényképes nevezési lista megtalálható a facebookon:

https://www.facebook.com/2013FlyingDutchmanWorldChampionship

Versenyprogram:  9 futam, megcélozva  körülbelül a 90 perces futamidő.

Május 24-25-26. felmérés, nevezés

Május 27- június 1.  versenynapok


WINDOWS OPTIMIST EURÓPA-BAJNOKSÁG

Az utánpótláskorú vitorlázók legnépszerűbb hajóosztályában, az Optimistben 2013. június 29-től július 7-ig Európa-bajnokságra kerül sor Balatonföldváron.

Az eseményen 250 hajó részvétele várható. A családtagok, kísérők, edzők elszállásolása, a verseny megszervezése páratlan logisztikai feladat, amelyben Balatonföldvár városára is számíthat a klub. A sikerre garancia, hogy az EB fő szervezője a kilencszeres repülőhollandi világbajnok, az SVE vitorlázója, Majthényi Szabolcs.

Óriási az érdeklődés: eddig 5 földrészről 37 ország versenyzői neveztek!

A rendező Spartacus Vitorlás Egyletet is meglepte a korai roham: a nagy európai vitorlás nemzetek mellett egyebek közt Kanada, Brazília, Japán és az Egyesült Államok csapata is leadta végleges nevezését, országonként átlagosan 6-7 versenyzővel.A kontinensviadal nyílt, gyakorlatilag világbajnoksági mezőny látogat majd el a magyar tengerre.

Az eseményen – már az eddigi nevezések ismeretében – mintegy 40 nemzet, összesen 250 hajó részvétele várható. Minek köszönhető ez az óriási érdeklődés? Egyértelműen a hajóosztály nemzetközi népszerűségének. A 16 év alatti vitorlázók számára ez „a hajó”, amelyben kisgyerek koruk óta vitorlázva korosztályuk legjobbjaival versenyezhetnek az egész világon. A statisztika is beszédes: több mint 100 országban körülbelül 150 ezer hajót tartanak nyilván, az Optimist a leggyorsabban fejlődő vitorlás hajóosztály. Elég biztonságos és egyszerű egy nyolcéves gyereknek, de kihívást jelent akár egy tizenöt évesnek is.

A 2.31 méter hosszú és 1.13 méter széles kishajó súlya mindössze 35 kilogramm, akár egy autó csomagtartóján is könnyen elszállítható. Az építési előírások roppant szigorúak: mindössze két milliméteres lehet az építési pontatlanság, szigorúan kötött a meglehetősen egyszerű felszerelés, azaz a veretezés. Így sikerül viszonylag alacsonyan tartani a hajó árát, és ami ezen túl a legfontosabb: így garantálható a hajók tökéletes azonossága. Azaz a versenypályán nem a szülők pénztárcája dönt, hanem a vitorlástudás.

Sokatmondó adat: a legutóbbi, londoni olimpia vitorlás résztvevőinek több mint a fele Optimistben kezdte sikeres pályafutását.

A családtagok, kísérők, edzők elszállásolása, a verseny megszervezése hatalmas feladat, amelyben Balatonföldvár városára is számíthat a klub.

Idén a Magyar Vitorlás Szövetség egyik, és a Windows Optimist EB fő támogatója a világ legnagyobb számítástechnikai eszközszállító és szolgáltató cége, a Microsoft. Papp István, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta: „a Microsoft számára különösen fontos a fiatal tehetségek támogatása, YouthSpark programunk keretén belül az egész világon azon dolgozunk, hogy legyen szó fiatal programozókról, szoftverfejlesztőkről vagy vitorlázókról, életkezdésüket, karrierjük kibontakozását segítsük. Hiszünk a versenyek erejében, hiszen nekünk is számos olyan kezdeményezésünk van, ahol diákok vagy startupok, nemrég alapított cégek mérhetik össze tudásukat. Bízom benne, hogy az EB-n nemcsak látványos küzdelmeknek, hanem néhány ifjú magyar tehetség feltűnésének is szemtanúi lehetünk.”

A Windows Optimist EB-t egyebek között egy speciális távközlési szolgáltatással támogatja a Vodafone. Minden versenyhajót nyomkövető rendszerrel kell felszerelni, az ehhez szükséges adatátvitelt biztosítja a Vodafone.


HÁTTÉR

HAGYOMÁNY ÉS A JELEN

Az SVE tóparti klubházát 1939-ben adták át. Akkor a Királyi Magyar Yacht Klub keretein belül folyt itt színvonalas sportélet. A Balaton egyik legszebb pontján, a balatonföldvári kikötő építésekor jött létre az a félsziget, amely ma is helyet ad a klubnak. A jelenlegi taglétszám mintegy száz fő.

Az SVE a magyar vitorlássport egyik meghatározó bázisa: egykori és jelenlegi tagjai között olimpikonok, világ-, és Európa-bajnokok is megtalálhatók. A régi klubház falán lévő dicsőségtábla nem csupán emlék a múltból, hanem folyamatos inspiráció az itt vitorlázó legfiatalabbaknak is.

A repülőhollandi hajóosztály legjobbjai itt, ebben a klubban versenyeztek: Detre Szabolcs és Zsolt 1980-ban a moszkvai olimpián Tallinnban bronzérmet szerzett, Pomucz Tamás és Argay Béla pedig 1989-ben a balatonföldvári Repülőhollandi Európa-bajnokságon az első helyen végzett.

Jelentős a klub utánpótlás-nevelő tevékenysége: évente több héten át gyerekek tucatjait oktatják a vízenjárás, a vitorlázás alapjaira. A legtehetségesebbek számára a versenysport felé is nyitva áll az út. Ehhez a technikai és a személyi feltételek is biztosítottak: képzett edzők foglalkoznak a fiatalokkal.

EGYEDÜLÁLLÓ TAPASZTALAT

A klub gyakorlott csapata páratlan versenyrendezési tapasztalatokkal rendelkezik: évente körülbelül húsz hazai és nemzetközi versenyre kerül sor Balatonföldváron, különböző hajóosztályokban. Évről évre nagy nemzetközi versenyek házigazdája a Spartacus Vitorlás Egylet. A rendezés jogát pályázatokon elnyerő klub rendre kivívja a résztvevő külföldi topvitorlázók és a hajóosztályok nemzetközi szövetségének elismerését is.

Az utóbbi évek legjelentősebb, az SVE által rendezett nemzetközi versenyei:

1996, 2005 – Repülő hollandi Világbajnokság

2000, 2003, 2008 – Csillaghajó Európa-bajnokság

1992, 2002, 2006, 2011 – Csillaghajó District (Közép-európai) Bajnokság

2007 – Finn-dingi Európa Bajnokság

2011, 2012 – 18 lábas szkiff Európa Kupa