Az Eurowind Kupát korábban már 5 alkalommal rendezte meg közösen a Katamarán SE és a Nacra Magyarország.

Idén a világbajnokságra való felkészülés jegyében szervezett edzőverseny formájában bonyolították le május 25-26. között.



A szervezők 8 edzőfutamot terveztek, de a szélsőséges időjárás miatt mindössze 5 befutóra került sor. Az Alsóörs és Csopak előtti vízterületen a katamaránokkal együtt a 49er osztály is helyt állt két futamon, rengeteg borulással bizonyítva, hogy a szélviszonyok egyáltalán nem kedveztek nekik: hat egységből a vasárnapi megmérettetést csak két hajó vállalta, és abból mindössze egy futott be.



A meteorológia erre a hétvégére csapadékos időt ígért erős széllel. Az előrejelzés nem tévedett, szombaton eső és jégeső, vasárnap pedig hideg idő, hatalmas hullámok és 20 csomós, forgolódós észak-keleti várta a vízen az egységeket. Szombaton egyetlen futam volt, vasárnap viszont ötször rajtolhattak a katamaránok, amelyből egyet visszalőttek a rendezők az elszabadult bóják miatt. A második napi négy edzőfutam valódi versenyre jellemző izgalmak között zajlott.



Az erős szél miatt az M3 nyílt osztály versenyzői egy-két kivételtől eltekintve a biztonságot választva a parton maradtak. A viszonyokat jól mutatja, hogy a Jankovics Gábor és Székely András törött kormánylapáttal, és három borulással, de teljesítette a futamot. Az F18-as mezőny hasonló sebességgel  fogyatkozott. Az első futamban egy ütközést megelőzve borult a bajnok Váradi-Szabó János és Petheő Tamás alkotta páros, a kormányos tenyere komolyan megsérült, de ennek ellenére végigvitorlázták a napot. Az utolsó előtti futamban a kreutz-bójánál Kasuba István és Jafcsák Szabolcs hajója lefúrt, ők egy sérült latni miatt kényszerültek kiállni. Vándor Róbert és Kalocsai Zsolt kormányrúdja pedig az utolsó rajt után eltört, de a végeredmény így is meghozta a második helyet számukra.

A két nap fotóit Cserta Gábor készítette:


https://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.628317660512851.1073741831.256069024404385&type=1

Végeredmény:

49er

  1. Cserép Csongor – Cserép Csaba
  2. Németh Iván – Körtvélyesi Miklós
  3. Ignácz Károly – Gereben Mátyás

M3

  1. Jankovics Gábor – Székely András
  2. Szabó Géza – Lipták Zalán
  3. dr. László Dániel – Ádám Gábor

F18

  1. Váradi-Szabó János – Petheő Tamás
  2. Vándor Róbert – Kalocsai Zsolt
  3. Diószegi Zoltán – Michaletzky Luca


Fotó: Cseropix/Cserta Gábor