június 29 – július 7. A Repülőhollandi Világbajnokság után a második vitorlás világversenyt rendezi idén a Spartacus Vitorlás Egylet, amely pályázaton nyerte el a világversenyek rendezési jogát.

A sikerben szerepe volt a klub múltjának, a tagság nemzetközi tapasztalatának és az eddig megrendezett világversenyek sikerének is.

Körülbelül 250 fiatal – 16 év alatti – vitorlázót és a kísérő edzőket, családtagokat látja vendégül ezen a héten Balatonföldvár. A családtagok, kísérők, edzők elszállásolása, a verseny megszervezése hatalmas feladat, amelyben Balatonföldvár városára is számíthat a klub.

Balatonföldvár mellett egy másik neves támogatót is megnyert a világversenynek a Vitorlás Egylet: a Microsoft a Magyar Vitorlás Szövetséggel kötött szponzorációs együttműködés eredményeként egyik legsikeresebb termékének, a Windows-nak a nevével is hozzájárul a magyar vitorlássport sikeréhez. Az Európa-bajnokság hivatalos neve ezért Windows Optimist EB lesz.



„Az előkészületek rendben haladnak, lassan beérkezik az összes nevezés. Pillanatnyilag  5 földrészről 40 nemzet versenyzői neveztek, hiszen az Európa-bajnokság nyílt, nem csak Európából érkeznek majd versenyzők” – mondta az EB fő szervezője, a kilencszeres repülőhollandi világbajnok, a Spartacus Vitorlás Egylet vitorlázója, Majthényi Szabolcs.

Az eseményen – már az eddigi nevezések ismeretében – mintegy 40 nemzet, összesen 250 hajó részvétele várható. A nagy érdeklődés a hajóosztály nemzetközi népszerűségének köszönhető: több mint 100 országban körülbelül 150 ezer hajót tartanak nyilván, az Optimist a leggyorsabban fejlődő vitorlás hajóosztály a világon. Sikerének egyik titka, hogy elég biztonságos és egyszerű egy nyolcéves gyereknek, de kihívást jelent akár egy tizenöt évesnek is.

A 2,31 méter hosszú és 1,13 méter széles kishajó súlya mindössze 35 kilogramm, akár egy autó csomagtartóján is könnyen elszállítható. Az építési előírások roppant szigorúak: mindössze két milliméteres lehet az építési pontatlanság, szigorúan kötött a meglehetősen egyszerű felszerelés, azaz a veretezés. Így sikerül viszonylag alacsonyan tartani a hajó árát, és ami ezen túl a legfontosabb: így garantálható a hajók tökéletes azonossága. Azaz a versenypályán nem a szülők pénztárcája dönt, hanem a vitorlástudás. Egy érdekes adat: a legutóbbi, londoni olimpia vitorlás résztvevőinek több mint a fele Optimistben kezdte sikeres pályafutását.




Az Európa-bajnokságon induló magyar csapat a


ranglista helyezések sorrendjében:


Szilasi Fábián                      HUN 705        Kereked VK

15 éves. Másodszor indul EB-n.  A legérettebb versenyző, tisztán, kiszámíthatóan vitorlázik. Rajt készsége magabiztos. Termeténél fogva (176 cm, 55kg) az erősebb szelekben is lehet rá számítani, de gyenge szélben is kitűnően versenyez. Vidám, a közösséget kedvelő és igénylő gyerek.


Erőss Loránd                       HUN 1280      Spartacus VE

13 éves. Másodszor indul EB-n.  2012-ben serdülő Magyar Bajnok.  A pályán igen jól orientálódó versenyző, kitűnő hajóvezetési tudásával nagyon gyors. Azon versenyzők egyike, aki bő szélben is eredményes. Inkább a játékosabb kis és közép szelet kedveli. Lelkileg nagyon érzékeny, ez néha a versenyzésére is rányomja a bélyegét.


Wolf Szabolcs                     HUN 516        BS Fúzfő

15 éves. Először indul EB-n.  2012-ben ifjúsági Magyar Bajnok.  Az egyik leg impulzívabb versenyző. Állandóan „akcióban” van, az egész pályát „betölti”. Nagyon jó vitorlázó készségekkel rendelkezik! Harcos, az eredményért mindent elkövet, a hajóját rettentően „kézben tartja”. A legjobb hátszelező!  A heves vérmérséklet azonban néha hibát is eredményez.


Lászlófy Levente    HUN 1284      Spartacus VE

11 éves. Először indul EB-n.  2012-ben serdülő bajnoki ezüstérmes.    Küzdeni tudó, az eredményt mindenekfelett elérni kívánó versenyző.  Fiatal kora ellenére az egyik legjobb hajóvezetői tudással rendelkezik. Nagyon gyors. Inkább a gyenge- közepes szelekben tud eredményesen vitorlázni. Rettentően bántja az eredménytelenség. Igen konzultatív, érti, látja a versenyzés lényegét. A jövő nagy reménysége.


Futó Marcell             HUN 1179      Spartacus VE

14 éves. Először indul EB-n.  Rendkívül elszánt, hajóját jól kezelő versenyző. Az EB csapatba nagy küzdelem árán került be.  Kora ellenére könnyűsúlyú versenyző, de az erősebb szelekben is megállja a helyét. Csendes, szorgalmas fiú, aki magával szemben komoly elvárásokat állít.


Lászlófy Ábel                       HUN 1285      Spartacus VE

11 éves. Először indul EB-n. 2012-ben serdülő bajnoki bronzérmes.   Igen gyors hajóvezető, az eredményességben magát mindig másokhoz méri, egyenként „darálja be” az ellenfeleket. Legnagyobb riválisa az ikertestvére. Hihetetlen teljesítményekre képes, nagyon „jó fejű” versenyző. 9 éves kora óta cukorbeteg, ez is nagyon motiválja.


Bihary Ádám                        HUN 375        YC Agárd

12 éves. Először indul EB-n.  Nagyon karakteres versenyző, igen kemény srác. Szélerőtől függetlenül, állandóan küzd. Tudásában még nem teljesen kiforrott vitorlázó, de komoly alapokon áll, melyet az EB szereplés még inkább fejleszteni fog.


Nyári Dániel              HUN 376        YC Agárd

12 éves. Először indul EB-n. Jó hajóvezetési tudással rendelkező, nyugodt, lényeglátó fiú. Erős szélben is  tud figyelni a versenyzésre, stratégiai döntései mindig átgondoltak, mely köszönhető többszörös olimpikon édesapja – Nyári Zsolt – támogató figyelmének is .


Veenstra Csenge   HUN 514        BS Fúzfő

14 éves. Másodszor indul EB-n. 2012-ben női Magyar Bajnok.  A hazai mezőnyben az egyik legeredményesebb lányversenyző. Tisztán, könnyedén vitorlázik, lát a pályán. Az erős szél sem okoz gondot számára, a fiúkat is maga mögé utasító teljesítménye meggyőzően hat.


Csébfalvi Anna                    HUN 711        Kereked VK

15 éves. Először indul EB-n.


Rácz Karina             HUN 964        MVM

13 éves. Először indul EB-n.


Hevesi Panka                      HUN 724        Procelero SE

15 éves. Először indul EB-n.

A hazai rendezés a három lány számára is lehetőséget adott az indulásra. A fenti versenyzőkhöz képest gyengébb teljesítményű vitorlázók, de a küzdési és tanulási vágyuk felülírja az eredményesség kényszerét. A közös edzőtáborokban szépen fejlődnek.


A VB résztvevők:

Az Optimist hajóosztályban van egy olyan szabály, hogy az Európa-bajnokságon indulók nem versenyezhetnek az azévi világbajnokságon, kivéve az Európa-bajnokot. Ezért a szakvezetésnek  időben el kellett döntenie, kiket indít a július 15-25. között megrendezésre kerülő Garda-tavi világbajnokságon.


Tenke Áron              HUN 1159      Spartacus VE

14 éves. A ranglista élén végzett. Az egyik legjobban képzett hazai optimist versenyző. Alapos tudást a Világbajnokságon szeretné kipróbálni. Erős szélben rendkívüli teljesítményre képes, ezért is döntött a Garda tó mellett.


Korchmáros Sára  HUN 901        Balatonfüredi YC

14 éves. Kétszer indult EB-n. 2102-ben ifi női bajnoki ezüstérmes. Most, erősszeles lány vitorlázóként a VB részvétel mellett döntött. Tudásában hosszú évek kitartó munkája fekszik. Rendkívüli gyerek, ezt a vízen is érvényesíteni tudja.


Tóth Levente                        HUN 155        BS Fúzfő

15 éves. Tavaly az Eb-n szerepelt. 2012-ben ifi bajnoki ezüstérmes. Erős szeles versenyző, ideális VB induló. Tudása megalapozott, kis kihagyás után is megtalálta helyét a mezőnyben.