A Majthényi-Domokos páros öt futam után átvette a vezetést a balatonföldvári Repülő Hollandi Európa-bajnokságon

 

Kemény napja volt ma a 17 országból érkezett 62 hajóegységnek, a tegnapi szélmentes nap után mára eleve három futamot tervezett a rendezőség, és ebből az elsőt kifejezetten erős, 20-23 csomós északi szélben futották le. Látva a körülményeket, hét hajó eleve nem is rajtolt, a résztvevők közül pedig tizenkét egység nem tudta befejezni ezt a versenyt. Sok volt a borulás, árbócok is törtek.

 

 

Majthényiék jól rajtoltak, az első bója utáni háromnegyedszél szakaszon pedig tovább növelték az előnyüket, szinte végig fenn tudták tartani a bőszeles vitorlájukat, amelyet sokan – jobb a békesség alapon – fel sem húztak. Ők sem úszták meg azonban technikai gond nélkül: a második cirkálószakaszon kiszakadt az alsó árbócmerevítő rögzítési pontja a hajóból. „Az árbóc nem volt veszélyben, valamelyest lazítottunk a rendszeren, és a nem igazán optimális alakú vitorlával is meg tudtuk nyerni a futamot. Az előnynek hála, ki tudtunk vitorlázni a partra, kötelekkel ideiglenes megoldást rögtönöztünk, és még épp ki is értünk a következő futam rajtjára” – mondta Majthényi Szabolcs.

 

 

A következő két futamra lényegesen legyengült az északi szél, és néha 20-30 fokos lengések is voltak benne. A sorrendben negyedik futam izgalmas befutót hozott, Majthényiék mindössze öt centivel futottak be harmadikként a német Burkert-Schwade páros előtt.

 

A mai utolsó futamban már nem lehetett megállítani a világbajnokokat: remek rajt után végig vezetve nyerték az ötödik futamot. Legnagyobb ellenfelük, a dán Bojsen-Möller unokatestvér-páros keményen küzdött az élmezőnyben, de ötödik-második-hatodik helyük egyelőre csak az ezüstérmes pozícióra elég, 5 ponttal vannak mindössze a magyar egység mögött. A nap remekül sikerült a német Borowski testvéreknek, negyedik-első-második helyükkel feljöttek az összetett harmadik helyre. (Mivel már öt futam lement, mindenki kiejtheti a legrosszabb futameredményét – így a németek is megszabadulhattak a tegnapi első futamban elért tizenkilencedik helyüktől…) Borowskiék a még hátralévő négy futamban kemény ellenfelek lehetnek, a 470-es hajóosztályban olimpiai ezüstérmes,világbajnok és kétszeres Európa-bajnok testvérpáros még az egykori endékás évek óta jól ismeri a Balatont.

 

 

„Nagyon fárasztó volt a mai nap – de elégedett vagyok. Jól sikerültek a futamok, és az erős szélben végre lehetett egynormálisat raumolni” – idézte fel a délelőtti három vitorlás rohanást Majthényi Szabolcs.

 

 

Még négy futamot terveznek az Európa-bajnokságon, amely már így is érvényes. Az utolsó versenynap és a díjkiosztó pénteken lesz.

 

EREDMÉNYEK