Windows Optimist Európa-bajnokság, Balatonföldvár

Az Optimist – látszólag – a világ legegyszerűbb hajója. Apró, sarkos test, gaffos árboc, egyetlen vitorla. A hozzáértők számára azonban világos, hogy számtalan állítási lehetőség teszi személyre szabottá ezt a kis versenygépet, amely a világ legelterjedtebb, legnépszerűbb ifjúsági hajóosztálya. Állítható az árboctalp, számtalan módon a vitorla, és a versenyzők testsúlyának megfelelően választható a rudazat és az uszony. Egy átlag maláj 15 éves mégsem akkora, mint egy kamasz svéd… Éppen ez az esélyegyenlőség tette ilyen elterjedté az Optimistet az egész világon.

Ami Balatonföldváron az első napokban kiderült: ezt a világversenyt körülveszi a csúcstechnológia légköre. Egyebek közt ezért is lett a verseny fő támogatója a Microsoft, a világ legnagyobb számítástechnikai eszközszállító és szolgáltató cége. Széles termékválasztéka az operációs rendszerektől és alkalmazásoktól kezdve az összetett hálózati szoftverekig, üzleti szoftverekig és internetes technológiákig terjed. A céget William H. Gates és Paul G. Allen alapította 1975-ben. Mára a világ több mint 90 országában van jelen, dolgozóinak száma pedig meghaladja a 80 000 főt.



A Microsoft számára különösen fontos a fiatal tehetségek támogatása – a YouthSpark program keretén belül az egész világon azon dolgozik, hogy legyen szó fiatal programozókról, szoftverfejlesztőkről vagy vitorlázókról, életkezdésüket, karrierjük kibontakozását segítse. A technológiai támogatás mellett így a Magyar Vitorlás Szövetséggel kötött szponzorációs együttműködés eredményeként a 2013. június 29-e és július 7-e között az Optimist osztály részére megrendezendő Európa-bajnokság hivatalos neve Windows Optimist EB lett, míg a július 2-a és 4-e között sorra kerülő ifjúsági távolsági vitorlásverseny a Windows Kékpántlika elnevezést kapja.



Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója az együttműködés kapcsán elmondta:

„Azért döntöttünk a támogatás mellett, hogy ehhez kapcsolódva a rendelkezésünkre álló technológiával a vitorlássportot, a legfiatalabb generációt is helyzetbe hozzuk. A Microsoft tevékenységével az élet minden területén a hi-tech jelleget erősíti, rendszereket adunk, alkalmazásokat építünk. Ezek közül a szolgáltatások közül jónéhánnyal a közeljövőben találkozni fognak a hobbivitorlázók és a versenyzők egyaránt. ”

A Windows arculata, értékei rímelnek az Európa-bajnokság jellegzetességeivel. A Spartacus Vitorlás Egylet telepén az eddigi egy helyett erre a hétre négy egymástól független wifi hálózatot kellett kiépíteni. És nem csak azért, mert a tizenévesek kezében a partra érkezés után egy jó hideg palack Nestlé Aquarel ásványvíz mellett már ott zizeg az okostelefon vagy a tablet. Olyan nyomkövető rendszer működik majd a futamok alatt, amely néhány perces késéssel teljeskörű információt ad az interneten keresztül mind a kétszázötven hajó pályájáról, út- és sebességadatairól, sorrendjéről. A földvári vitorlástelep műhelyében állt fel a tractrac rendszer központja, amely kontrollálja az egész nyomkövető rendszer működését. A hajókból a kis GPS jeladók a Vodafone GPRS hálózatán juttatják el jeleiket a dániai szerverközpontba, innen a kiszámolt, feldolgozott adatok az interneten át jutnak el a felhasználókhoz. Mindez természetesen a spartacus.hu weboldalon keresztül is elérhető lesz.



Vajon mi az oka a legkorszerűbb technika ilyen magas szintű használatának? Tenke Tibor, olimpikon vitorlázó, a Magyar Optimist Osztályszövetség elnöke elmondta:

„ Az Optimist hajóosztályt mindenki nagyon komolyan veszi a világ vitorlássportjában. A londoni olimpián induló vitorlázók hetven százaléka eredményes volt ebben a hajóosztályban. Ha előre tekintünk, ez azt jelenti: a 2020-as olimpia akár több érmes vitorlázója is itt vitorlázik most Balatonföldváron. Az egész sportág érdeke, hogy ők és edzőik már most mindazt a technológiai támogatást megkapják, mint a legnagyobbak.”



Az itt versenyző, a világ minden tájáról érkezett 16 év alatti vitorlázók az igazi facebook generáció tagjai. Nem véletlen tehát, hogy a földvári verseny facebook oldala már a tulajdonképpeni futamok előtt is teljes gőzzel üzemelt. A facebook.com/optieuro2013 oldalon a legtöbb csapat bejelentkezett, saját fotóikkal, megjegyzéseikkel teszik élővé, valóban közösségivé a verseny arcát a neten. Pörögnek a Windows Optimist Európa-bajnoksággal kapcsolatos twitter üzenetek is a virtuális térben, s az üzenetek küldéséhez vagy fogadásához használt eszközökön ott dolgoznak a Microsoft fejlesztései. A Windows logó, a brand ezúttal előtérbe került. Ott van a versenyhajók oldalán, a parti lobogókon, a bójákon, a plakátokon, a trikókon. A lényeg azonban azokban az eszközökben, szoftverekben van, amelyek a háttérben működve segítik a verseny megrendezését, internetes visszhangjának létrehozását, és a fiatal versenyzők mindennapjainak immár elidegeníthetetlen részei.


Visy László



SVE