A vitorlás boltok könyvespolcai körül – valljuk be – az elmúlt években nem szokott nagy tülekedés lenni.

A múlt héten viszont egy érdekesebb A4-es méretű színfoltra lettem figyelmes a könyvek között. Közelebb lépve megállapítottam, hogy bizony megtörtént végre az, ami eddig talán minden vitorlázónak a fejébe motoszkált. Legalábbis azoknak, akiknek már olyan felelősség van a nyakában, hogy hogyan is tanítsa meg az utódját jól vitorlázni úgy, hogy szeresse, értse, tisztelje ezt a sportot.

Összefoglalva a felfedezésemet: mostantól a nagyobb vitorlásboltok könyvespolcain és a neten megrendelhető formában hozzá lehet jutni Magyarország első gyermekeknek szóló vitorláskönyvéhez. A címe, mi is lehetne más:

„Gyerünk vitorlázni!”

.



A könyvet első ránézésre is jól strukturáltnak találtam, sok képpel, kevés szöveggel. Azóta alaposan átolvastam. Ami első ránézésre viszonylag kevés szövegnek tűnt, az bizony felöleli a vizsgázni induló felnőttek tananyagát vitorlázáselméletből. Mindez persze sok képpel van felhígítva, melyeken sok-sok kis szórakoztató apró részlet is felfedezhető, ami pont jó arra, hogy egy kamaszodó fiatal elmerenghessen felette, majd visszatérjen az olvasáshoz. Igazából többet is ad a könyv, mint vitorlázáselmélet. Hiszen érintve van benne röviden a biztonság, az időjárás és az árapály jelenség is, leegyszerűsítve. Lássuk be, az mostanában akár hasznos is lehet, mert az iskolákban a csökkentett óraszámú természettudományos tárgyak keretében vajmi keveset tanulhatnak ivadékaink az árapályról.

Konkrétan a Gyerünk vitorlázni! – Gyakorlatias kézikönyv kezdő kalózoknak egy 80 oldalas nagyon igényes, és minőségi kiadású könyv. Elsősorban gyerekeknek szól, sok képpel. A sok jó képnek köszönhetően akár még alig olvasni tudó gyereknek is a kezébe nyomhatjuk. Ennek ellenére még a tizenéves, már vízen jártasabb korosztály is találhat benne újdonságokat. Ami pedig mindenkinek jól jöhet: az alkalmi legénységünknek, vagy rokonunknak bizony a túra előtt lehet, hogy ezt a könyvet kéne a figyelmébe ajánlani nézegetésre. Garantáltan tovább fog jutni benne, mint bármelyik eddig elérhető kiadványban.

A könyvben nyolc fejezet könnyeden kapcsolódik össze. Egy nagyon kellemes általános bevezető után a hajó részei jönnek, nem túl mélyen részletezve, de nem is felületesen. A harmadik fejezet java már vitorlázáselmélet, de könnyeden tálalva, a negyedikben pedig már a fő manőverek sorakoznak fel. Az ötödik fejezetben praktikus tanácsok vannak a hajóválasztásra nézve, persze, minden jollékra vonatkoztatva. a hatodik fejezet teljes egésze a biztonságról és az elővigyázatosságról szól, míg a hetedikben érintve vannak a csomók, az időjárás és egy pici áramlás is. a nyolcadik fejezet már a spinakkert, genakkert és a térképolvasást villantja fel.

A könyvben végig találhatnak elrejtve apró, jókedvű szövegbuborékokat és néha öniróniás képeket, amelyeknek a lényege bizony bármelyik kikötőben bármelyik hétvégén pont így elkapható. Ezért sem akaródzik az embernek letennie a kezéből. Én ugyan „felnőtt” vagyok, ezért kipróbáltam a rokongyerekeken is, az eredmény ugyan ez volt. Persze a tényleges gyakorlatot nem helyettesítheti semmi, de esős hétvégéken és téli estéken nagyszerű és hasznos olvasmány a „Gyerünk vitorlázni!”.

A könyv elérhető a

www.gyerunkvitorlazni.hu

oldalon, vagy a kiadó

bookaboat.hu hajóbérléssel

foglalkozó cég oldalán és a legtöbb vitorlásboltban.