Ahogy 2007 óta minden esztendőben, úgy idén is a Dér Kupa zárja a balatoni vitorlás szezont, amelynek 2013-ban is a Balatonfői Yacht Club ad otthont. A szezonzáró hagyományosan a Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozat utolsó állomása is egyben.

2013. november 2-án idén utolsó alkalommal fut vízre nagyhajós mezőny a Balatonon, hogy a most már tradicionálisnak számító Dér Kupával búcsúztassák a mögöttünk álló, versenyekben gazdag vitorlás szezont. Az előrejelzések alapján az időjárás idén is kegyeibe fogadja majd a regattát, így a korábbi években megszokott kellemes idő várja majd a résztvevőket. Az elmúlt hat verseny tapasztalatai alapján a szervezők idén is népes mezőnyt várnak, hiszen a korábbi években rendszerint több mint 60 hajó gyűlt össze a Balaton minden szegletéből, hogy az április végéig tartó téli szünet előtt még utoljára összemérjék erejüket, vagy csak azért, hogy egy kellemes napot töltsenek családdal, barátokkal a tavon.

Ha már többször említettük a hagyományt, akkor nem szabad kihagynunk, hogy a nevezőknek ebben az évben is a Szélképek kiadvány legújabb kiadásával kedveskednek a szervezők. Az idén ötéves könyvben az elmúlt esztendők legjobb képei kerültek kiválogatásra, amelyet idén formabontó stílusban állítottak össze a szerkesztők.

A Dér Kupa nem csupán az idei szezon búcsúzik, de véget ér a Yardstick Trophy 2013-as sorozata is, ahol köszönhetően az idén bevezetett új pontozási rendszernek, még szinte valamennyi osztályban nyílt a küzdelem.

Yardstick I-osztályban a Sleepwalker magabiztosan vezeti ugyan a pontversenyt, a pontokat egész évben lelkesen gyűjtögető Márta Mária előtt, akik egy kiugróan jó eredménnyel még akár veszélyt is jelenthetnek a listavezetőre. Az összetett dobogó harmadik fokáért a Péter-Pál és az Evolution küzdhetnek meg a szezonzárón.

Yardstick II-ben szorosabb az állás, a kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Hobo mindössze 17 ponttal vezet a második helyen álló Pacsirta és 22-vel a bronzérmes Tatus előtt. Könnyen lehet, hogy a trió sorrendje még változik, hiszen a 4. és 5. helyeken pár pontos hátránnyal követi őket az idén eddig minden futamon rajthoz álló Kisvacak, valamint az eddig csak egy futamot mulasztó Marlin. Két utóbbi egység még beleszólhat a dobogós helyek alakulásába.

Míg 2012-ben a legnagyobb izgalmakat a legkisebb hajóosztály, a Yardstick III. tartogatta a szezonzáróra, úgy ebben az évben itt tűnik a legegyszerűbbnek a helyzet. A két éllovas, a Patience és Concerto között mindössze 20 pontos különbséggel várja a záró futamot, addig a harmadik helyezettől lefele már tisztes távolból követi őket a tavalyi győztes Catullus Maximus, Dudu, Long Step alkotta trió, így ők már nem szólhatnak bele az idei végeredménybe.


VERSENYKIÍRÁS